Ultimul cartuș. Șulea vrea să construiască centura de sud prin parteneriat public-privat

Subiectul centurii de sud a Floreștiului este, așa, ca o carte veche. Lumea a citit-o, dar și-a dat seama că lipsesc paginile de la final. Țeapă!
Vă spun conținutul ei, pe capitole. În 2014, capitolul I: Primăria a comandat proiectul tehnic. Șoseaua urma să aibă o lungime de 2,6 kilometri, la care se adaugă încă doi kilometri de bretele de legătură. Lăţimea a fost gândită la 2×3,5 m, cu menţiunea că vor exista şi două trotuare, unul de 1,5 metri, iar celălalt doi metri, ultimul având inclusiv o pistă de biciclete. Horia Șulea anunța că lucrările vor începe și se vor termina în 2015. Nici nu s-au început. Capitolul II: În 2016, Floreștiul a contractat un credit pentru centură, 44 de milioane de lei. Nefolosiți. Capitolul III: În noiembrie 2017, Horia Șulea posta pe Facebook. ”Ei şi iată… după teribil de multe proceduri, discuţii, întâlniri, comunicări, acte şi procedee tehnice şi juridice şi administrative, au început lucrările la drumul de legătură Sud. Executantul, Diferit SA, a atacat (da, momentan cu ţăruşare, delimitare, utilaje, muncitori, organizare de şantier – urmează săpăturile, terasări, etc) zona Valea Gârbăului, concret aria unde va fi giraţia Drum – Bretea spre DN. Finalizare? Mi-ar place ca pe 1 Decembrie 2018, la Centenarul Marii Unirii, să avem o şosea practicabilă”, a scris Horia Şulea. Diferit SRL a făcut o ofertă de 28,4 milioane lei, dar ulterior a solicitat mai mulți bani pentru acest proiect. Nu a primit și s-a oprit. A urmat un scandal, cu acuzații de proces, dar în cele din urmă părțile s-au împăcat. Lucrarea, tot neexecutată. Subcapitol: drumul a fost stropit cu o enzimă în 2019, ca să poată fi circulat și după câte o ploaie. Capitolul IV: Șulea anunță, în ședința de Consiliu Local pe buget, deschiderea noii linii de credit în valoare de 44,315 milioane lei, destinată execuției Drumului de Legătură Sud”.
V-ați plictisit? Suntem la capitolul V. Aici tocmai s-a făcut anunțul, pe platforma SICAP (preluată de licitatia.ro), de “servicii de realizare a studiului de fundamentare pentru parteneriat public privat și asistență în vederea atribuirii și semnării contractului PPP privind realizarea centurii ocolitoare varianta Sud, comuna Florești, județul Cluj”.
Floreștiul a pus la bătaie 979.304, aproximativ 200.000 de euro pentru 1. realizarea unui studiu de fundamentare pentru proiectul prioritar de investiții menționat mai sus; 2 – acordarea de asistență de specialitate pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat.
27
aprilie este data până la care se pot depune oferte pentru studiu și asistență tehnică.
În lipsă de soluții și cu alegerile venind peste el, primarul a decis să tragă ultimul cartuș. Acest PPP. România nu este tocmai raiul parteneriatelor între public și privat.
Parteneriatul public-privat reprezintă orice tranzacție care transferă responsabilitatea generală pentru furnizarea unui serviciu public sau pentru realizarea unei investiții cu scop comercial către o companie privată, în timp ce autoritatea publică competenta își păstrează responsabilitatea politică, devenind partener la profit și pierderi.
I-am cerut în două rânduri o declarație pe acest subiect primarului Horia Șulea, dar a preferat să nu răspundă. E dreptul lui. Sunt aproape șase ani de când citim cartea asta și suntem nerăbdători să aflăm finalul.