Uleiul care propagă mai multe forme de cancer
Oamenii de știință avertizează din nou: acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, poate avea un factor decisiv în propagarea mai multor forme de cancer.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid gras din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.
Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta, ar trebui ca studiile clinice să treacă la subiecți umani. Până acum studiile s-au făcut pe animale.
Studiul spaniolilor poate reaprinde disputa privind folosirea uleiului de palmier în alimentația umană, în prezent el fiind cel mai răspândit produs pentru prăjire folosit la nivel mondial, pentru că este mai ieftin.
În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dându-le acestora un termen de trei ani. Astfel, cererea de ulei de palmier a crescut, deoarece acesta oferă textură şi volum produselor de patiserie, fiind utilizat în acelaşi timp şi în compoziţia margarinei, îngheţatei sau cremelor tartinabile.