Uite cum se ițește un bloc cu 21 de apartamente pe supra-aglomerata stradă Traian Moșoiu
Un proiect imobiliar se ițește pe strada Traian Moșoiu, la numerele 66-68. Este vorba despre un imobil mixt de birouri și locuințe colective cu regimul de înălțime S + P + 2E + Er + Eth.
Imobilul va avea birouri la parter și 21 de apartamente la etajele superioare.
În prezent, pe terenul studiat se află două construcții care, conform proiectantului, vor fi desființate pentru edificarea noului imobil.
1.441
de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care urmează să fie construit acest imobil
Proiectul se află în faza elaborării planului urbanistic de detaliu (PUD) și a fost prezentat în ședința de miercuri a Comisiei tehnice de la Consiliul Local de către arh. Adelina Boloț, din partea Arhimar Serv, proiectantul lucrării. Beneficiara acestei investiții este societatea Winton Carpedi din Cluj.
„Terenul studiat se situează în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe str. Traian Moșoiu, nr. 66-68, în interiorul zonei de protecție a valorilor urbanistice si de arhitectură. Amplasamentul este racordat la toate utilitățile existente în zonă. Accesul auto și cel pietonal se va face de pe strada Traian Moșoiu. Noul imobil propus pe amplasamentul studiat va avea suprafața construită de 564,50 de metri pătrați, suprafața desfățurată totală de 3.500 de metri pătrați și regimul de înălțime maxim 2S (subsol) +P (parter) + 2E (etaje) + ER (etaj retras) + Eth (etaj tehnic). La parter vor fi birouri cu funcțiuni comerciale, iar la etaje 21 de apartamente de locuit”, a explicat reprezentanta proiectantului.
Aceasta a mai spus că mașinile vor avea acces pe amplasamentul de pe strada Traian Moșoiu, nr. 66-68, printr-un gang care va avea o lățime de 4,5 metri.
21
de locuri de parcare pentru locuințe, 3 locuri de parcare pentru funcțiuni comerciale vor fi destinate acestui proiect; cele 21 de parcări destinate locuințelor vor fi doar la subsol
La primul nivel de subsol vor fi amplasate 20 de locuri de parcare dedicate exclusiv apartamentelor de locuit propuse. De asemenea, la exterior vor fi amenajate 4 locuri de parcare, din care 3 locuri sunt dedicate comerțului.
Reprezentanta Arhimar a mai transmis că proiectul prevede 312 metri pătrați de spațiu verde pe sol natural. În plus, deasupra subsolului, va exista o terasă verde cu locuri de joacă pentru copii.
Arhitectul șef al municipiului, Claudiu Pop, a recomandat ca gangul să aibă 5,5 metri lățime și nu 4,5 și să cuprindă două benzi.
În ședința online, a fost prezentă și o vecină de pe Traian Moșoiu, Ligia Pascu, care și-a exprimat temerile privind realizarea acestui proiect.
DECLARAȚIE
„Ne afectează direct, major și ireversibil. Considerăm că va avea drept consecință scăderea calității vieții noastre. Vom pierde liniștea, intimitatea locuirii la casă particulară, stabilitatea casei… Dacă se vor face tot felul de forări, vor fi afectate fundația și structura de rezistență a casei.
Apoi, avem o cameră care nu va mai avea lumină naturală necesară odată cu construirea acestui proiect imobiliar. Mă gândesc că și valoarea proprietății noastre va scădea. În consecință eu cer asigurarea protecției casei noastre în timpul lucrărilor de demolare a construcțiilor existente și de ridicare a construcției noi.
Nu vrem să avem probleme și cer respectarea regulamentului de urbanism. Totodată cer realizarea unei curți de lumină în dreptul geamului pe care îl avem deschis în calcan, care să asigure o iluminare naturală corespunzătoare.
Suntem în tratative cu reprezentanții proprietarului imobilului și încercăm să găsim o soluție care să fie agreată de ambele părți și să semnăm acordul pentru obținerea autorizației de construcție”.
Ligia Pascu, vecină cu viitorul imobil de pe Traian Moșoiu
Reprezentanta proiectantului a dat asigurări, la finalul solicitărilor făcute de doamna Pascu, că proiectul de demolare se va desfășura în baza unei documentații tehnice pentru desființarea imobilelor și pe baza unei expertize tehnice. Ea a mai spus că se vor lua toate măsurile de asigurare ca imobilele vecine să nu fie afectate.
Proiectul a primit avizul arhitectului șef al municipiului Cluj-Napoca și trece în etapa următoare.