UDMR încearcă o lovitură de imagine. Reacția lui Kelemen Hunor
Abia s-au încheiat manifestările oficiale de celebrare a Centenarului Mării Uniri și liderii UDMR au dat o lovitură de imagine. Cer, printr-un proiect de lege depus în Parlamentul României, “deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare”. Proiectul de lege este motivat de o pretinsă nerespectare a prevederilor Rezoluției Unirii din anul 1918, adoptată la Alba Iulia.
Această inițiativă legislativă ne arată ce misiune și-a asumat UDMR pe scena politicii naționale. Liderii uniunii sunt preocupați de obținerea unor note mari la capitolul imagine și lasă în plan secund (sau chiar abandonează) inițiative menite a duce la creșterea bunăstării comunității pe care o reprezintă. Interesant este că proiectul stătea la sertar, așa cum chiar Kelemen Hunor recunoaște, și a fost scos acum, după ce PSD a rămas fără mai mulți parlamentari din Camera Deputaților (migrați la Pro România). Voturile UDMR au devenit zilele acestea extrem de valoroase pentru puterea PSD-ALDE.
Demersul de luni demonstrează încă o dată că liderii UDMR acționează în interes electoral și personal, chiar dacă asta duce la tensiuni în interiorul comunității și perpetuează lipsa de încredere în uniune. Ați auzit de mari proiecte de dezvoltare propuse de UDMR, în județele sau localitățile unde există primari sau președinți de consilii județene maghiari? Că se atrag investiții străine, fonduri europene, se creează noi locuri de muncă sau infrastructura este de calitate? Ați auzit de proiecte naționale ale trimișilor uniunii în legislativul de la București? O analiză a activității celei mai importante formațiuni de reprezentare a maghiarilor autohtoni ne arată un cu totul alt interes, în principal personal al liderilor, presărat cu inițiative și declarații populiste.
Iată ce a declarat Kelemen Hunor pe acest subiect, pentru Mediafax: “Am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie, dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societăţii româneşti şi a nu exista discuţii, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziţie, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aştept o susţinere din partea tuturor forţelor politice din Parlament”, a spus Kelemen, adăugând că relaţia dintre majoritate şi minorităţile etnice şi viitorul societăţii româneşti nu este apanajul puterii şi nu trebuie tratată în cheia „opoziţie şi putere”.
Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacţii naţionaliste, liderul UDMR a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniştiţi, fac vreo mişcare, imediat apar astfel de reacţii „isterice” de o anumită parte.„Să nu vă fie frică, fraţi români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câştiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului şi ţării în care locuieşte în momentul în care identitatea etnică naţională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.
Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.