TUSVANYOS 2019: Ungaria explică de ce a ridicat gardul anti-migranți
Discuție care a suscitat mult interes, joi, la Tușnad. “Au câștigat susținătorii migrației în UE?” a fost întrebarea la care au dorit să afle răspunsul zeci de persoane, care s-au înghesuit în și pe lângă un cort, la Tusvanyos 2019. Așa cum știți, Ungaria este o țară care se opune migrației, ba chiar a construit un gard în sudul țării. Trump încă nu a ridicat zidul anti-mexicani, dar ungurii l-au finalizat pe cel anti-sirieni.
La discuții a participat Kontrát Károly, secretar de stat în Ministerul de Interne din Ungaria. Acesta a subliniat că fenomenul migrației este departe de a fi oprit și că polițiștii maghiari au două direcții de acțiune: una de a asigura ordinea internă și alta de a nu permite migranților să intre pe teritoriul țării noastre vecine, în sud. Kontrát a identificat marile câștiguri ale acestei politici. “Ungaria este o țară foarte sigură, chiar și în zona Balaton, de unde provin eu (n.r. zona unde a fost ucis handbalistul Marian Cozma). Datorită siguranței cetățeanului, în țara noastră vin foarte mulți turiști. La Balaton nu au mai fost atâția turiști din vremea socialismului”, a subliniat secretarul de stat.
Pe de altă parte, analistul Georg Spöttle, de la Institutul Nézőpont, și Kiszelly Zoltan, directorul regional al Institutului XXI Szazad, ambii din Ungaria, au subliniat problemele cu care se confruntă Germania. Angela Merkel a încurajat la nivelul țării sale și al Uniunii Europene primirea azilanților. Cei doi au menționat că numărul infracțiunile cu violență din Germania a cunoscut o recrudescență în ultimii ani, că oamenii se tem să iasă pe stradă seara, dar și că părinții germani trebuie să își trimită copiii la școli private, ca să nu fie minoritari în clase din propria țară. “Statisticile spun că o femeie germană naște în medie un singur copil, la vârsta de 29 de ani, în timp ce imigranții încep de la 18 ani și dau naștere la patru copii. Am prieteni la Berlin care iau în considerare să se mute, pentru că se simt străini în zonele unde locuiesc și muncesc”, a spus Kiszelly.
O știre de acum două săptămâni a făcut înconjurul presei internaționale. Un sirian de 22 de ani a primit o sentință pe viață pentru că a violat și ucis o fată de 14 ani, anul trecut. Ali Bashar a sosit în Germania cu familia sa, în 2015. El a mărturisit că a ucis-o pe fata, dar a negat că a violat-o. Fata a dispărut la 22 mai 2018, declanșând o căutare imensă a poliției. Corpul ei a fost găsit după câteva săptămâni lângă calea ferată, în apropiere de orașul său de origine, Mainz.
În 2018, autorităţile germane au trimis înapoi în ţările de origine aproximativ 12.300 de persoane. Trebuie știut și că legea germană interzice expulzarea unei persoane ameninţată în ţara de origine cu moartea ori tortura sau dacă viaţa ori libertatea acesteia sunt în pericol din cauza rasei, religiei, naţionalităţii sau convingerilor sale politice ori apartenenţei la un anumit grup social.