Turnul întârziat. Italienii ne țin în joc de glezne

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1237 Vizualizări.  

Sunt mai multe proiecte ale Clujului întârziate în această perioadă. Să ne amintim doar despre blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului, care trebuia să fie gata în 2019. Nici parkingul din Hașdeu nu a fost încă recepționat, dar aici lucrările s-au terminat. Și mai avem Turnul Pompierilor, tema primului concurs de soluții din această perioadă. Se preconizase să fie inaugurat în iulie 2020, apoi în 8 decembrie, când s-a cerut o amânare de 74 de zile a termenului de predare. Acum aflăm că va fi gata abia în aprilie. Contractul de finanțare semnat pentru absorbția de fonduri europene avea termenul limită în 24 februarie, astăzi, și a trebuit schimbat.

Turnul Pompierilor este un monument istoric de clasa A.

Valoarea integrală a proiectului se ridică la 10,2 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 9,3 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce contribuția din bugetul local este de doar 0,9 milioane de lei. Terenul și imobilul Turnului Pompierilor este situat în zona centrală, pe strada Tipografiei, pe o suprafață de 375 mp și un regim de înălțime P+9.

Executantul lucrărilor este din Italia și se numește Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

Proiectul a fost realizat de arhitectul clujean Vlad Sebastian Rusu, în colaborare cu Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu.

“Turnul intră în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta”, se exprima juriul la momentul premierii, în 2017.

About