Tunul care îi sperie pe vecini. Amenințări cu plângeri penale: „Parcă e război”
Vă prezentăm astăzi o situație mai puțin întâlnită. Care „bubuie”. O situație care a deranjat atât de mult, încât reclamantul a amenințat cu plângeri penale începând cu patronul societății și continuând cu angajații primăriei „care nu-și fac datoria pentru a opri o asemenea aberație”.
Despre ce este vorba?
Pe scurt: conducerea Fermei Steluța, cunoscută și apreciată în tot Clujul pentru cireșele, merele și roșiile care au și devenit un brand local, a cumpărat un dispozitiv pentru speriat păsările, amplasat în livada de cireșe. Este vorba despre un tun cu aer comprimat care, prin zgomotul produs, sperie păsările prinse „asupra faptului”.
Ei, dar asta i-a nemulțumit pe unii vecini din zona străzii Odobești. Unul dintre ei, care vorbește în numele lor, a reclamat situația la Primăria Cluj-Napoca, amenințând cu plângeri penale. „Parcă e război”, a reclamat clujeanul.
Așa arată un „tun cu aer comprimat” care sperie păsările.
Pe de altă parte, administratorul Fermei Steluța a admis că tunul poate fi un deranj major pentru unii vecini și s-a arătat foarte conciliant: „Aștept să vină și să discutăm, să rezolvăm problema. Putem îndrepta dispozitivul în altă poziție. Să vedem ce spune și cel care a reclamat această situație. Eu încerc să fac lucruri pentru oameni, nu împotriva lor”, a transmis Dan Mitre.
Ce a reclamat vecinul Fermei Steluța
„Vă rugăm să-i somați pe Viorel Mitre și pe Dan Mitre, patronul, respectiv administratorul Fermei Steluța să oprească tunul cu aer comprimat pentru speriat pasări amplasat în cadrul livezii Fermei Steluța de pe str. Odobești. Se aud bubuituri pe Valea Chintăului din 20 în 20 de secunde. Parcă e război. Ne rezervăm dreptul de a depune plângere penală împotriva celor 2 mai sus numiți domni, cât și împotriva celor din Primărie care nu își fac datoria pentru a opri o asemenea aberație”, se arată în reclamația depusă pe platforma mycluj a Primăriei Cluj-Napoca.
Contactat de Media9, administratorul Fermei Steluța, Dan Mitre, a admis că poate fi o situație neplăcută pentru unii vecini, dar spune că achiziția dispozitivului de speriat păsările e perfect legală.
Prezentare tun anti-păsări
DECLARAȚIE
„Nu facem decât să ne protejăm recolta (de cireșe – n.r.) cu acest dispozitiv de speriat păsările. Este setat din 10 în 10 minute (și nu din 20 în 20 de secunde – n.r.) să emită câte o lovitură. Din câte știu, nu încălcăm legea. Sincer să vă spun, nu știu dacă zgomotul produs e atât de puternic. Eu am biroul în cadrul fermei și nu sunt deranjat, dar e posibil ca unii vecini mai sensibili să fie. N-a venit nimeni la noi să discutăm despre asta, dar pe această cale îi invit să o facă. Aștept să vină și să discutăm, să rezolvăm problema. Putem îndrepta dispozitivul în altă poziție. Să vedem ce spune și cel care a reclamat această situație. Eu încerc să fac lucruri pentru oameni, nu împotriva lor”.
Dan Mitre, administratorul Fermei Steluța
10
zile este perioada în care se vor mai auzi bubuiturile „tunului de pe strada Odobești”
Dan Mitre a mai spus că perioada cultivării cireșelor la Ferma Steluța se aproapie de final, așa încât nici tunul nu va mai fi folosit. „Pe o parcelă, mai avem de lucru 2-3 zile, iar pe cealaltă – o săptămână, cel mult 10 zile”, a mai adăugat acesta.
Ferma Steluța, un brand local
100
de hectare are ferma situată la periferia Clulujului, spre Valea Chintăului
Ferma Steluța este o afacere de familie și a fost înființată în anul 2011. Terenul de 100 hectare, pe care este amplasată livada, are o bogată tradiție în pomicultură, fiind parte a fostei Întreprinderi Agricole de Stat Cluj.
Primele livezi au fost plantate aici prin 1960, iar la momentul preluării fermei de familia Mitre acestea erau îmbătrânite, bolnave și în declin.
Printr-un proiect cu fonduri europene, în anul 2012, au fost replantate 42 hectare cu cele mai valoroase soiuri existente la nivel mondial și după ultimele tehnologii în domeniu. Livezile sunt dotate cu plasă antigrindină, sistem de irigare și o densitate mare de pomi la hectar.
„Avem grijă de natură și punem preț pe calitate”
„Renumele Fermei Steluța se leagă de o tradiție de peste 60 de ani în cultivarea pomilor fructiferi, când au fost plantate primele livezi pe dealul cu același nume din Cluj-Napoca. Familia noastră a adus în prezent această frumoasă istorie, cu multă pricepere, muncă și investiții în cele mai moderne tehnologii. Avem grijă de natură și punem cel mai mare preț pe calitate. Așa ne dorim să creștem și în continuare – cu rădăcini puternice și privirea mereu spre viitor” este mesajul postat pe noul cont al Fermei Steluța.
Ferma Steluța cultivă cireșe (vedeta și poate brandul fermei), mere, prune și diferite legume (roșiile fiind foarte apreciate de clujeni).