Tu ai un fond de urgență? Cum se pot pune bani deoparte “cu cap”

Autor  admin   în       1 year în urmã     854 Vizualizări.  

Românii sunt foarte deschiși să pună bani deoparte, mai ales cei de o anumită vârstă. Pentru zile negre sau, dimpotrivă, pentru dorințe cât se poate de albe. De-a lungul anilor, bancnotele dosite la saltea au luat locul unor depozite bancare; nu în cazul tuturor, evident, însă ne modernizăm pas cu pas. Ca societate, ca mentalitate.

Un sondaj de opinie național realizat în lunile august și septembrie ne arată că aproape jumătate dintre angajații cu job full-time, cu vârste între 30 – 45 de ani, obișnuiesc să economisească. Cu fondul de rezervă e mai greu; mai mult de 8 din 10 respondenți știu ce înseamnă, dar numai jumătate au așa ceva. Sondajul a fost realizat de Banca Comercială Română (BCR), alături de Cult Research și Pagina de psihologie.

De ce s-a implicat BCR în acest demers? Pentru că și-a propus să le explice românilor că bankingul nu înseamnă doar creditare, nu înseamnă rezolvarea unor nevoi imediate și îndatorare, ci înseamnă produse de economisire, de investiții, asigurări, pensii private sau credite ipotecare verzi.

Pentru a transmite acest mesaj, reprezentanții băncii au inițiat o serie de întâlniri de-a lungul și de-a latul României. Scopul declarat este “sănătate financiară pentru toți”. Clujul este al nouălea oraș vizitat de CEO-ul BCR, Sergiu Manea, de vicepreședintele Retail &Private Banking, Dana Dima, respectiv de alți membri ai echipei băncii, după Brașov, Iași, Craiova, Pitești, Oradea, Constanța, Sibiu, Bacău.

Așa cum am făcut de la izbucnirea pandemiei, continuăm dialogul personalizat, cu fiecare român, despre sănătatea financiară. Continuăm să ajutăm oamenii să treacă mai ușor peste dificultăți, oferind răspunsurile pentru întrebările ce țin de evoluția finanțelor proprii și de perspectivele economice pentru 2023 și 2024. Rolul BCR este să susțină o Românie sănătoasă financiar, care își îndeplinește potențialul. Educația financiară a fiecărui individ se reflectă mai departe în calitatea vieții de familie, în rezultatele de la locul de muncă, în prosperitatea comunității și în societate„, a afirmat Sergiu Manea, CEO BCR.

Încercăm să explicăm că economisirea poate să înceapă cu sume foarte mici și că de fapt foarte important este comportamentul de economisire. Bineînțeles că putem discuta foarte mult despre statistică, dar partea pozitivă a acestui studiu este conștientizarea faptului că este necesar să avem acest fond de urgență, este necesar să crem protecție pentru noi și pentru familie„, a spus, luni, la Cluj, Dana Dima, vicepreședinte Retail &Private Banking BCR.

300.000

de români și-au realizat, în ultimii doi ani, un plan gratuit de independență financiară cu ajutorul BCR, prin intermediul platformei My Advisory Platform României. Aceste sesiuni de financial coaching sunt disponibile gratuit, în orice sucursală BCR, fără obligativitatea de a cumpără un produs.

Rezultate financial coaching:

  • Peste 50% dintre clienții care au trecut prin Financial Coach și-au setat ca obiectiv să-și facă un fond de urgență.
  • Aproape 40% și-au pus ca țintă încheierea unei asigurări, ca formă de protecție
  • 25% dintre ei ne-au spus că au deja economii și vor să și le diversifice
  • 20% o fac pentru pensie, aproximativ 3% pentru educația copiilor și numai 2% înaintea achiziției unei case.

BCR a pus bazele celui mai amplu program de educație financiară din România și singurul program de educație financiară din Europa care a intrat în Cartea Recordurilor – Școala de bani BCR.

Lista cursurilor online disponibile pe platformă, gratuit, pentru toți cei interesați să-și crească gradul de independență financiară:

  • Echilibrat la cumpărături
  • Ghid ecofinanciar: cum să consumi responsabil?
  • Inteligență financiară pentru copii
  • Școala de Bani pentru părinți
  • Mindfulness financiar: cum să-ți îmbunătățești relația cu banii
  • Cum să fii responsabil financiar?

DECLARAȚIE

“Clujul este astăzi cel mai activ oraș din perspectiva plăților contactless în transportul public, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană la plățile digitale în transportul public”.

Dana Dima, vicepreședinte Retail &Private Banking BCR

About