CURĂȚENIE ÎN ȘCOLI: Trecem la fapte? Câți directori de școli ar trebui destituiți

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că va cere destituirea directorilor care nu asigură materialele igienice la băile școlilor. Asta după ce părinții s-au plâns că li se percep bani, în așa-numitul fond al clasei, pentru săpun și hârtie igienică. Boc i-a încurajat pe directori să solicite sumele necesare de la Primărie și a inclus aproape două milioane de lei în bugetul pe 2020 pentru nevoile de curățenie ale școlilor. Totuși, fenomenul nu se oprește.
1.779.000
de lei sunt banii din bugetul pe 2020 pentru materiale de igienă personală în școli.
Am cerut părinților, pe grupul Mămici din Cluj-Napoca, să ne spună care sunt școlile unde fondul clasei se duce la baie. Altfel spus, care dintre directori ar trebui destituiți. Unii au scris direct la comentarii, alții au transmis mesaje în privat. Există în continuare o jenă: “Dacă va avea de suferit copilul meu?”
Să ne înțelegem: sumele pentru săpun nu sunt mari. Se pune însă problema de principiu. Cât de înjositor este ca părintele să aducă astfel de materiale de acasă. Întrebați-vă dacă în lumea civilizată se întâmplă așa. Mai degrabă, situația este așa: importăm un obicei de pe vremea când școlile erau subfinanțate, pentru că suntem prea comozi sau pentru că vrem să folosim banii altfel. Se știe că directorii sunt ordonatori de credite secundari.
Mă întreb dacă directorii plătesc și ei pentru materiale igienice? Am trimis o solicitare de informații Inspectorarului Școlar Județean privind problema fondului școlii; au trecut 18 zile, nu am primit niciun răspuns. Poziția Ministerului Educației a făcut obiectul unei circulare, în decembrie. Ușor ambiguu, acolo se spune doar că profesorii și copiii nu trebuie să manipuleze plicuri cu bani.
Citește și: Mesaj dur. Boc îi amenință pe directorii de școli cu destituirea
Haideți să trecem la partea interesantă. Puncte de vedere de la părinți și nume de școli. Ne-am propus să îl ajutăm pe primarul Emil Boc să afle realitățile din școli de la firul ierbii, nu trimițând controale în unitățile de învățământ. Și să vedem ce directori se cer destituiți. 🙂
“La Brâncuși, curățenia în băi lasă de dorit, nu au o persoana responsabilă cu întreținerea școlii în cazul în care se defectează ceva, femeile de serviciu sunt într-un număr mult sub cel necesar unei școli cu 700 elevi… asta pe lângă faptul că, da, săpunul și hârtia nu sunt plâtite de școală”.
“Degeaba se plătește la Bălcescu, la baie tot nu este săpun, hârtie igienică sau apă caldă”
“La Goga exista fondul clasei și, da, într-adevăr, există săpun și hârtie la baie (nu tot timpul), dar tot se cumpară și în clasă”
“La Școala Alexandru Vaida Voevod există și fondul clasei și fondul școlii, numai ei știu ce fac cu acei bani”. + “Se cere fondul școlii 50 de lei pe an. Strângem și la clasă, dar sume foarte mici, gen 5 sau 10 lei (pentru hârtie igienică și șervețele)”
“Trebuie dați. Când am întrebat diriginta pentru ce de dau fondurile, ea o zis că nu se bagă la bani, casiera știe. Ce să mai zic? Nu e bătaie de joc??? Liceul Teoretic „George Coșbuc „, clasa I, germană. Nu știu însă dacă în întreaga școală se procedează la fel. Vorbesc strict de clasa noastră”.
“La Avram Iancu, nu plătiți fondul școlii, în cazul în care plătiți fondul clasei😁, și, da, dăm bani pentru hârtie igienică, săpun, șervețele umede… Cred că depinde de clasă, nu pe școala în general”.
“La Eminescu se dau banii pentru hârtie și săpun, iar învățătoarea ține hârtia în clasă și dă fiecărui copil cu porția, când merge la baie”
Iată o primă hartă, în care se poate vedea că școlile de centru ale orașului stau umăr la umăr lângă cele din cartiere. Există și puncte de vedere critice la adresa Primăriei. O doamnă îl atacă frontal pe primarul Emil Boc: “Ați văzut/auzit de vreun director destituit, muștruluit? Nici gând! Astea sunt doar vorbe ca să dea bine în public”. Media9 a arătat că, în realitate, Boc nu poate destitui niciun director; administratorii școlilor sunt în subordinea Ministerului Educației și au dat concurs pe post. Pe de altă parte, într-o fotografie mai largă, putem vedea că primarul Clujului este din același partid cu membrii Guvernului și că, prin exercitarea influenței, poate obține diverse lucruri. Dacă într-adevăr va dori să se implice atât de mult este o cu totul altă întrebare.
Am vorbit și cu directori de școli. Darius Chiș conduce școala Octavian Goga. ”Am pus pe toată lumea să semneze procese verbale că nu se percep bani de la părinți pentru săpun și hărtie igienică. Primăria ne dă câți bani cerem pentru materiale de curățenie, dar noi, ca directori, decidem felul în care cheltuim banii. Am două bazine pline: unul de săpun, altul de hârtie igienică. La clasă se mai cumpără batiste sau prosoape, în perioade cu răceli și gripe, ca să își sufle copiii nasul”, a spus Chiș. Acesta a precizat că se cheltuie circa 2.000 de lei pe lună pentru materiale de igienă.
Și Valentin Oros-Maxim, de la “George Coșbuc”, spune că școala asigură materialele de curățenie. “De când sunt eu director, toate aceste materiale se cumpără de către școală. Nu știu să vă spun suma pe care o cheltuim, dar nu sunt probleme, chiar ieri am avut un control de la Direcția de Sănătate Publică. Nu cerem de la părinți, dar se poate ca ei să mai cumpere, din proprie initiativă, pentru activități extra, după terminarea cursurilor”, a subliniat Oros-Maxim.