Trecem de 5.000 de garaje demolate? Plan ambițios al Primăriei clujene pentru 2022

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1815 Vizualizări.  

Clujul demolează de câțiva ani garajele de tablă, care fac cartierele să arate oribil. O face, desigur, cu diverse viteze, în funcție de interesul politic și electoral. Important este că demolează, iar în această perioadă viteza este destul de ridicată. Conform datelor oferite de Primărie, din totalul de circa 10.000 de garaje de tablă, 2.665 au fost deja desființate și s-au emis 875 de noi somații; la toamnă se vor demola și acestea. Totalul este de 3.540, adică depășim o treime din total.

Informațiile din Primărie sunt că, pentru 2022, planul este foarte ambițios. 1.700 de garaje din toate cartierele ar urma să fie eliminate, în trei etape. Notificările pentru prima etapă vor fi trimise încă de anul acesta, iar până în martie ar urma să dispară peste 500 de adăposturi folosite pentru mașini, mobilă sau zarzavaturi conservate. Cu aceste 1.700 de garaje demolate, vom ajunge la 5.000+ și vom trece de jumătate.

Deocamdată au scăpat locuitorii din Mănăștur Sud, zona Parâng și Negoiu. Sunt 118 garaje de partea stângă a Pârâului Calvaria și 90 de cealaltă parte, care trebuiau deja demolate, dar sunt probleme de natură juridică. Toate garajele propuse spre demolare trebuie să fie pe terenuri libere de sarcini, altfel nu pot fi puse la pământ.

“Toate garajele se desființează, totul depinde de rezolvarea situației juridice. Să nu fie cu revendicare. Dar nu scapă niciun garaj nedemolat”, a spus joi Emil Boc, la Napoca FM.

De curând, municipalitatea a lansat și o licitație pentru șapte containere care ar urma să servească despre garaj pentru biciclete. Șase dintre acestea urmează să fie amplasate în spații unde s-au demolat garaje, două în Grigorescu, două în Mănăștur și două în Mărăști. Al șaptelea container va fi așezat în parkingul Hașdeu, al cărui proiect nu a prevăzut spațiu pentru biciclete. Parkingul din Hașdeu, finalizat la începutul anului, dar rămas cu probleme de siguranță la incendiu, ar urma în sfârșit să fie recepționat de Primărie săptămâna viitoare. Nu va fi deschis însă pentru public decât, cel mai optimist termen, 1 octombrie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.