Traseu pe malul Someșului: Promenada inimilor

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1142 Vizualizări.  

Clubul Rotary SAMVS Cluj-Napoca, împreună cu Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii,  lansează programul ,,Promenada Inimilor 2021”cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, la finalul lunii septembrie.

„Promenada Inimilor” este un proiect de amenajare a unui traseu accesibil ce îşi propune să păstreze un stil de viață cât mai sănătos, reamintind tuturor că activitatea fizică (cu respectarea distanțării), minimum 30 de minute pe zi, este cel mai bun mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

„Sănătatea ne este dată, dar trebuie să ne străduim pentru a o menţine”, a subliniat prof. dr. Gabriel Kacsó, preşedintele Club Rotary SAMVS și cadru universitar la UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca.

Traseul de pe malul râului Someș are o lungime de 2,5 km, începând din Parcul Rozelor, pe malul drept al Someşului, pe langa Parcul Babeş, trecere Someş pe pasarela pietonală din apropierea restaurantului Sinaia, retur pe malul stâng al Someşului până la pasarela pietonală din dreptul benzinăriei MOL – cartier Grigorescu, revenire în Parcul Rozelor- circuitul fiind integral în aer liber.

,,La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării  modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, spune Dan Gaiţă – profesor de cardiologie și membru Rotary.

Programul este inţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, ,,Promenada Inimilor” a avut un succes şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.