Toți oamenii lui Boc: directorul care și-a trecut vârsta la secret mai primește un mandat. Este pensionar demult
Emil Boc are în subordine, direct sau indirect, undeva la 5.000 de angajați – Primărie + Poliție Locală, DASM, RADP, Compania de Termoficare Napoca, CTP, Cluj Innovation City, Sala Polivalentă. O uriașă mașinărie de vot. Dintre aceștia, cei mai fideli oameni sunt câțiva, nu foarte mulți.
De aceea, ei trebuie păstrați și merită toate sacrificiile. Nu poți să ai în subordine rebeli, cum i s-a întâmplat lui Alin Tișe, vezi cazurile Ciceo și Tămaș :).
La finalul acestui an, unuia dintre apropiații lui Emil Boc i se încheia mandatul: este vorba despre directorul Companiei de Transport Public, Liviu Neag. Dar este aproape sigur că acesta va continua.
Vinerea trecută a fost o ședință extraordinară de Consiliul Local cu 47 de puncte pe ordinea de zi, iar punctul cu prelungirea mandatelor celor șapte membri ai Consiliului de Administrație de la CTP a fost anunțat chiar în dimineața ședinței. 47c. Primăria parcă a aflat abia în ultima clipă… “ooo, expiră mandatul de patru ani, repede să-l băgăm în ședință pentru prelungire”. E o tactică, în mod evident; o păcăleala marca Boc. Dacă se putea trece ca în Parlament, prin aprobare tacită, probabil că așa se făcea.
Consiliul de Administrație a fost validat la final de 2023 și acesta numește directorul general, dacă nu l-a numit deja. Și va fi Liviu Neag, pariu pe ce doriți. El este oricum unul dintre cei șapte administratori validați. Sigur, CTP este o companie premiată la nivel național, lucru subliniat și de viceprimarul Dan Tarcea, în ședința de Consiliu Local. Asta e narativa Primăriei, “nu schimbăm ceva ce funcționează foarte bine”.
Păi și de ce nu ar rămâne Liviu Neag? Care e problema? Omul poate chiar este bun, scandalurile sunt rare, mijloacele de transport își fac treaba. Uite, noi vă oferim un punct de vedere, iar dumneavoastră decideți. Este o chestiune de ordin moral și de „famiglie”, dacă vreți, nu de ordin legal.
Bărbatul român iese la pensie la 65 de ani, însă Neag este ținut pe poziție mult după acest moment. Este public un curriculum vitae al directorului, în care nu se precizează vârsta și studiile inițiale; practic, CV-ul pornește din 1974, când a început facultatea. Un calcul simplu ne arată că, dacă a intrat la Politehnică, să zicem, la 18 ani, atunci s-a născut în 1956. Putem trage concluzia că astăzi are 67 de ani și că, la finalul unui nou mandat, ar urma să împlinească 71. Este însă foarte posibil ca datele noastre să fie eronate și ca domnul Neag să aibă astăzi chiar mai mult. Unii spun că fi împlinit deja 70. Doar Ceaușescu era ales și reales, nu avea înlocuitor pe măsură.
Aici este CV-ul directorului Liviu Neag
În acest context, iată câteva întrebări simple, pe care le considerăm de bun simț.
Se justifică păstrarea în funcție a unui director la stat cu vârsta de 70 de ani? Sunt performanțele domniei sale atât de mari încât să justifice asta? Sunt angajații ceilalți atât de slabi încât nimeni să nu-i poată prelua atribuțiile? Nu poate domnul Neag să fie păstrat în Consiliul de Administrație, cu retribuție, gata să ofere un sfat la momente de ananghie?
Sau poate punem întrebările din unghiul greșit și trebuie să ne întrebăm ce are de câștigat Emil Boc, dacă îl ține pe director în funcție. Sau de pierdut, dacă vine altcineva în loc. Sunt întrebări la care noi credem că răspunsul cu “managementul performant” pur și simplu nu e suficient. E doar o formulă politică.
Problema de la CTP a remarcat-o, în ședința de Consiliu Local, și Călin Groza, de la USR.
„La CTP Cluj-Napoca avem un director general care este în funcție din 1990. Acum se vine în fața Consiliului local cu o propunere de prelungire a mandatului celor 7 administratori pentru încă 4 ani, administratori care vor aproba noul planul de management și indicatorii de performanță.
Propunerea s-a făcut deși evaluarea consultantului independent lasă semne de întrebare privind îndeplinirea în ultimii 4 ani a indicatorilor de performanță de către administratori. Pe baza acestor indicatori, administratorii încasează și indemnizația variabilă care este avizată de încă o instituție total necunoscută a statului, Agenția de Monitorizare a Performanțelor Întreprinderilor Publice. (…) Este esențial să ne întrebăm: nu merită oare transportul public din Cluj-Napoca lideri noi și cu viziune?
Nu putem lăsa CTP să rămână ancorat în trecut. Clujul se confruntă cu provocări majore în trafic, iar transportul public nu oferă încă o alternativă viabilă. Lucrările la Metrou vor adăuga noi probleme în următorii ani, testând la maxim capacitatea de adaptare a CTP.
Doar 2 din 10 posesori de abonamente sunt plătitori, restul abonamentelor fiind subvenționate. Constatăm interesul redus al cetățenilor pentru abonamente lunare, care ar asigura o predictibilitate a folosirii transportului public în loc de mașina personală”, a spus Călin Groza.