Tot județul le aparține! Cine a câștigat contractul de colectare și transport a deșeurilor
Firma Brantner Veres a pierdut acțiunea depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care viza anularea licitației de atribuire a contractului de colectare și transport a deșeurilor din Cluj-Napoca, Huedin și 43 de comune în favoarea firmei Supercom.
Astfel, Consiliul Județean Cluj va trebui să semneze cu Supercom contractul pentru colectarea și transportul deșeurilor din această zonă, conform ziarulfaclia.ro.
Supercom a câștigat la sfârștitul lui 2020 și la finalul lui 2021 alte contracte în Cluj, pentru colectarea deșeurilor din Dej, Turda, Câmpia Turzii plus alte 32 de comune, dar și cel pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din Cluj.
Și primarul Emil Boc a vorbit, la sfârșitul acestei săptămâni, despre firma Supercom. El fusese întrebat de realizatorul emisiunii despre colectarea selectivă în municipiul Cluj-Napoca.
DECLARAȚIE:
„Avem un nou operator desemnat de Consiliul Județean prin licitație. El va intra în lucru în perioada următoare, și după asta activitatea de colectare selectivă va trece la următorul nivel. E bine că s-a finalizat licitația. Avem un operator nou de salubrizare (în Cluj-Napoca – n.r.) care, cred eu, va face diferența. Așteptăm semnarea contractului și după aceea să se intre în activitate” – Emil Boc, la Realitatea FM
Supercom a câștigat licitații de sute de milioane de lei
Licitația publică având drept scop delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor pe Lotul 1 a fost finalizată în august 2021 de către Consiliul Județean Cluj prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj.
Lotul 1 este format din Zona 1 și Zona 2 și cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune situate în proximitatea acestora. Supercom câștigase deja încă de anul trecut licitația, cu o propunere financiară de 409.305.800 de lei (plus TVA), pentru colectare și transporul deșeurilor timp de 10 ani.
Lotul 1 cuprinde:
Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și comunele: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni
Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.
Contestația depusă de Brantner Veres
Firma Brantner Veres a contestat procesul de atribuire la CNSC. La începutul acestei săptămâni, s-a anunțat decizia în cazul acestui litigiu. În urma evaluării documentelor de la dosarul de licitație, experții CNSC au stabilit că procedura de atribuire a fost corectă și că trebuie încheiat contractul dintre Consiliul Județean Cluj și Supercom pentru colectarea și transportul deșeurilor din Cluj-Napoca, Huedin și comunele limitrofe (Lotul 1).
Supercom a câștigat, la finalul lui 2020, contractul pe 10 ani pentru a ridica gunoiul și în Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla plus alte 32 de comune limitrofe, adică două contracte de peste 130.564.000 lei, respectiv peste 134.000.000 lei.
Tot în urma unei licitații, societatea a primit, la sfârșitul anului trecut, și contractul pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj, estimat la 406.416.278 lei, fără TVA și o durată de 10 ani.
Firma lui Ilie Ciuclea & Valentin Bubu
SC Supercom SA este deținută, conform libertatea.ro, de Ilie Ciuclea și familia lui, în proporție de peste 50 la sută, și de Gheorghe Valentin Bubu și familia acestuia. Ciuclea a fost deputat PSD, pe locul lui Sorin Oprescu, retras din Parlament pentru a ocupa funcția de primar al Capitalei. Ulterior, Ciuclea s-a înscris în UNPR.
Ilie Ciuclea (primul din dreapta). Foto: gazetadecj.ro
Supercom a mai câștigat în 2014 contractul de salubrizare cu Primăria lui Emil Boc în valoare de 30 de milioane de lei pentru tot orașul.
Însă a pierdut acest contract, după ce Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a stabilit, în urma plângerilor înregistrate de Brantner și Rosal, că societatea a fost favorizată de municipalitate la licitație, iar instanțele au mers pe mâna deciziei și au scos firma din cărți.