Tot ce trebuie să știi despre recensământul populației și locuințelor, care a început azi + Unde sunt centrele de recenzare asistată în zona metropolitană Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     2235 Vizualizări.  

Recensământul 2022, primul după 11 ani,  începe cu etapa de autorecenzare a populației. Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început de astăzi, 14 martie. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată.

O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze. Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, www.recensamantromania.ro, care va putea fi accesată online.

Platforma dedicată recensământului  este funcțională începând cu 14 martie. Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Autorecenzarea se va putea face de pe orice smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare

Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.

 „În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice”, a declarat, pentru digi24.ro, Silvia Pisică – coordonator Recensământ, de la Institutul Național de Statistică.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:

  • persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte;
  • persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”.

Cine refuză să participe la recensământ, amendat cu cel puțin 5.000 de lei

În perioada 14 martie – 15 mai se va desfășura autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

Cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei. Cine se autorecenzează va fi răsplătit cu o zi liberă.

Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat.

Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Centrele de recenzare asistată în Cluj-Napoca și în zona metropolitană

În Cluj Napoca sunt 8 puncte de recenzare asistată (după cum se vede în tabelul de mai jos):

În comuna Florești: în sediul Primăriei Florești, Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești, Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” Florești, Școala generală din Luna de Sus. Programul este de luni până duminică de la orele 8:00 la 20:00, începând cu 14 martie.

În comuna Gilău: la Casa de cultură din Gilău (zilnic între orele 8:00 și 20:00) și în localitatea Someșu Rece (marți și joi între orele 10:00 și 18:00).

În comuna Baciu: la sediul Primăriei Baciu (zilnic între orele 8:00 și 20:00).

În comuna Feleacu: la sediul Primăriei Feleacu (zilnic între orele 8:00 și 20:00).

În comuna Chinteni: la sediul primăriei din Chinteni, zilnic între orele 8:00 și 20:00.

În comuna Apahida (tabelul de mai jos):

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.