TOPUL PRIMARILOR. Cum stau cu salariile și cu transparența. Clujul e cel mai bogat, paradox la Turda

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     5183 Vizualizări.  

Legea 153/2017 obligă consiliile județene și primăriile ca, la 31 martie și 30 septembrie, să publice pe website veniturile salariale ale personalului. Numai că oamenilor din primării le place mai mult să simtă bănuții în mână decât să discute despre ei. Așa se face că legea 153/2017 nu este respectată peste tot.

Media9 vă promite un tur al celor mai importante primării din județ. Vom afla cât de disciplinate sunt și cum își duc traiul de pe o zi pe alta. Mențiunea este că legea prevede clar ce venituri pot încasa edilii șefi, în funcție de dimensiunea comunității căreia îi reprezintă interesele. În plus, președinții și vicepreședinții de CJ, primarii și viceprimarii de localități au dreptul la un spor de 25% dacă au absorbit fonduri europene. Prin această măsură s-a încercat cointeresarea lor pentru dezvoltarea orașelor și comunelor cu bani de la Bruxelles.

Am căutat informații despre 11 primării, plus Consiliul Județean. Datele privind salariile au fost publicate pe site-uri de primăriile Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Feleacu, Gilău. Repetente sunt primăriile din Huedin, Florești, Apahida, Baciu. Nu am găsit date proaspete nici la Consiliul Județean.

Floreștiul este autist: și-a publicat abia în februarie 2020 date despre venituri din 2017 și 2018. L-am întrebat pe primarul Șulea și mi-a cerut să fac solicitare pe legea informațiilor de interes public. Scuze, domnule primar, legea vă obligă pe dvs. să publicați, nu pe mine să întreb. Huedinul are ultimul anunț privind transparența veniturilor pe 2018. La fel și la Apahida. La Primăria din Baciu, altfel cu deschidere, nu am găsit nici măcar o situație. L-am abordat pe primarul Florin Mureșan pe Facebook, ne cunoaștem, s-a făcut că plouă. Domnia sa lipsește, deci, din topul de mai jos.

Dacă mă înșel, am scuze foarte bune: intenționat sau nu, primăriile dosesc în cel mai ascuns buzunar al site-ului aceste informații, nu cumva să afle lumea câți bani iau.

Și acum să îi luăm la bani (nu prea) mărunți.

Nicio surpriză, Emil Boc este cel mai bine plătit primar din județul Cluj. Are un salariu brut lunar de 23.400 de lei. Transformat în net pe calculator-salarii.ro: 13.689 de lei. 

Iată un top al salariilor celorlalți primari monitorizați, în lei. De menționat că, în cazul edililor șefi care nu au informații recente, am preluat salariile de la ultima situație.

    • Morar Costan, PSD (Dej) – 16.900 brut – 9.886 net
    • Cristian Matei, PNL* (Turda) – 14.560 brut – 8.518 net
    • Horia Șulea, PER** (Florești) – 14.250 brut – 8.336 net
    • Dorin Lojigan, PNL (Câmpia Turzii) – 13.520 brut – 7.909 net
    • Ioan Neselean, PSD (Gherla) – 13.520 brut, 7.909 net
    • Gabriel Costea, PSD (Feleacu) – 13.104 brut – 7.666 net
    • Grigore Fati, PNL (Apahida) – 13.063 brut, 7.642 net

*primar migrat la PNL de la PSD după alegerile din 2016

**deși presa anunța acum o lună (AICI) că primarul liberal al Floreștiului a trecut la „ecologiști”, Horia Șulea ne-a trimis un mesaj în care neagă apartenența sa la PER

L-am tratat separat pe primarul din Huedin, Mircea Moroșan. Omul al cărui fiu a devenit, de anul trecut, consilier personal al primarului Clujului, Emil Boc, și-a trecut în 2018 salariul brut de 10.450 de lei. Cum Huedinul are ceva proiecte pe fonduri europene, suntem siguri că la sumă se mai adaugă 25%, ceea ce îi duce și pe el spre un net de peste 7.000 de lei.

La Consiliul Județean, președintele Alin Tișe câștigă 18.720 de lei brut, adică un net, potrivit calculator-salarii.ro, de 10.951.

Și acum un paradox. Deși legea 153/2017 spune textual: “Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor/viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%”, viceprimarul Turzii, Lucian Nemeș, nu primește acest spor. Se vede clar din situația postată pe site-ul Primăriei AICI. Surse din cadrul municipalității turdene spun că relația acestuia cu primarul Cristian Matei este foarte rece și că acesta, cu riscul de a fi acuzat penal de abuz în serviciu, a refuzat să îi aprobe viceprimarului sporul de 25%. Trageți dumneavoastră concluziile.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.