Topul constructorilor de autostrăzi în luna decembrie. Surpriză! O companie românească, ce lucrează pe DEx4 Tureni, are cele mai mari progrese. Care e stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania

Autor  Tudor Știrbu   în       4 saptãmâni în urmã     1870 Vizualizări.  

Topul lunii decembrie 2024 pentru constructorii de autostrăzi și drumuri de mare viteză din țară este dominat de compania românească Dimex 2000, cu lucrările la DEx4 Turda – Tureni. Următorii în clasament sunt chinezii de la CCECC și turcii de la Nurol, cu lucrări pe A0, respectiv pe A7, conform datelor CNAIR.

Pe de altă parte, lucrările pe loturile de pe Autostrada Transilvania au înregistrat progrese între 0,3 și 2,73 puncte.

LOCUL 1. Topul constructorilor de autostrăzi și drumuri expres este dominat în luna decembrie 2024 de asocierea condusă de compania Dimex 2000 (din Bistrița). Aceasta a înregistrat un avans de 18 puncte procentuale la Drumul Expres Turda – Tureni (DEx4), realizat în proporție de 80%.

Progresele înregistrate de constructorii de autostrăzi din România în luna decembrie 2024. Grafic CESTRIN

VIDEO: AlexCDrone

LOCUL 2. Pe a doua poziție se află constructorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), cu un progres de 13 puncte procentuale la lotul 3 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0), executat 36%.

LOCUL 3. Podiumul este completat cu asocierea turcă Nurol – Makyol, care a avansat cu 10,5 puncte procentuale pe lotul 3 Pietroasele – Buzău din A7 Ploiești – Buzău, ajuns la un stadiu de 35%.

Locul 4. Topul continuă cu grupul UMB, ce a avut un avans 6,2 puncte procentuale pe lotul 1 Săucești – Trifești al A7 Bacău – Pașcani, unde gradul de execuție a crescut la 27%.

Locul 5. UMB se află și pe următoarea poziție, cu un progres de 5 puncte procentuale la tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), realizat în proporție de 80%.

Află care sunt progresele pe celelalte șantiere, aici.

Lucrările pe DEx4 Tureni urmează să fie încheiate în iunie 2025. Foto: captură VIDEO AlexCDrone

Stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania în luna decembrie 2024

Potrivit CNAIR, pe loturile de pe A3 unde se lucrează, progresele sunt următoarele:

Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor (30,06 km), stadiul fizic al lucrărilor înregistrat în luna decembrie este de 81,9%, cu 0,3 % mai mult decât în noiembrie 2024 (81,6%). Constructorul pe acest lot este Spedition UMB. Pe această secțiune sunt și cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, care urmează să fie construite de către antreprenorul turc Ozaltin.

Pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), stadiul fizic este de 67,88 %cu 2,58% mai mult decât în luna precedentă (65,3%%). Trebuie subliniat că lucrările pe aceste secțiuni (Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului) sunt finanțate prin PNRR, iar potrivit CNAIR, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș (cu o lungime de 2,7 kilometri și două galerii) are constructor desemnat de CNAIR încă din 1 noiembrie 2024: asocierea condusă de constructorul turc Makyol. CNAIR urmează să semneze cu câștigătorul desemnat, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins la începutul lunii martie contestațiile depuse de constructorii WeBuild (Italia) și Mapa (Turcia), care au contestat evaluarea CNAIR la. „Lotul Meseș” este cel mai scump lot de pe autostrăzile din România (max. 8,8 miliarde de lei) și are o durată de proiectare + execuție de 78 de luni (6 ani și jumătate).

Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș a înregistrat un progres de 2,73 puncte procentuale, dar aici lucrările au început în luna decembrie 2014. Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km, antreprenorul român Construcții Erbașu are la dispoziție 18 luni execuție lucrări). Contractul în valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA (finanțat prin PT ), a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut. Pe traseul secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș se vor construi inclusiv 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte.

Lucrările pe tronsonul Chibriș – Biharia vor începe din mai 2025. Realizarea segmentului de 28,55 de kilometri Chibriș – Biharia, de pe A3, a fost blocată încă din toamna anului trecut din cauza contestațiilor. Antreprenorul Precon acuza CNAIR de tergiversarea semnării contractului, în timp ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat vina pe constructor pentru blocaj. Durata contractului este de 24 de luni, cu 6 luni alocate etapei de proiectare și 18 pentru execuție. Vor fi construite inclusiv 7 poduri și 11 pasaje.

La vest, lotul Chiribiș – Biharia se continuă cu cei 5,5 km. dați în trafic în 2020 între Biharia și Borș II.

Citește și articolul de mai jos care îți spune cum arăta situația în luna noiembrie 2024:

Topul celor mai harnici constructori de autostrăzi pe luna noiembrie este dominat de UMB. Progrese bune înregistrate pe loturile de pe Autostrada Transilvania

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.