Topul celor mai harnici constructori de autostrăzi pe luna noiembrie este dominat de UMB. Progrese bune înregistrate pe loturile de pe Autostrada Transilvania

Autor  Tudor Știrbu   în       4 luni în urmã  

Topul constructorilor de autostrăzi și drumuri expres este dominat și în luna noiembrie de către grupul UMB, urmat de turcii de la Nurol și de austriecii de la Porr. Pe de altă parte, lucrările pe loturile de pe Autostrada Transilvania finanțate prin PNRR au înregistrat progrese foarte bune (între 2,38 și 3,3 puncte procentuale), mai ales dacă ar fi să le comparăm cu cele din lunile de vară din acest an când erau de sub un punct procentual.

Clasamentul constructorilor de autostrăzi pe luna noiembrie 2024

LOCUL 1. UMB domină detașat topul constructorilor de autostrăzi și în luna noiembrie (ca și în octombrie ori septembrie), după un progres de 7 puncte procentuale pe lotul 4 al Autostrăzii Bucureștiului A0 Nord. Cel mai mic lot al A0 este și cel mai dificil; din cauza podului ce trebuie construit peste Lacul Cernica, în zonă protejată.

Un avans de 4 puncte procentuale a raportat UMB și pe lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni al A7 Focșani – Bacău. Gradul de execuție a ajuns aici la 36%, potrivit datelor actualizate de pe CESTRIN.

LOCUL 2. Asocierea Nurol – Makyol a înregistrat un progres de 3,5 puncte procentuale pe lotul 3 Pietroasele – Buzău al A7 Ploiești – Buzău. Constructorii turci au executat aproape un sfert din lucrările la ultimul lot intrat în execuție din Autostrada A7 Ploiești – Pașcani, finanțată prin PNRR.

LOCUL 3. Urmează în top Porr Construct cu un avans de 3,3 puncte procentuale pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești. Lucrările la lotul cu primul tunel veritabil de autostradă din România sunt executate în proporție de aproape 58%.

Grafic cu progresele înregistrate de constructorii de autostrăzi și drumuri expres în luna noiembrie 2024. Sursa foto: CESTRIN

LOCUL 4. Cel mai puternic constructor român de drumuri de mare viteză, UMB, a avut un avans de 3 puncte procentuale și pe lotul 1 Focșani – Domnești Târg al A7 Focșani – Bacău, unde gradul de execuție a ajuns la 36%.

LOCUL 5. Topul continuă cu constructorul chinez CCECC, care a înregistrat un progres de 2,7 puncte procentuale pe lotul 3 al A0 Nord. De altfel, acest lot a fost dat parțial în circulație în acest an.

Află care sunt progresele pe celelalte șantiere, aici.

Stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania în luna noiembrie 2024

Potrivit CNAIR, pe loturile de pe A3 unde se lucrează, progresele sunt următoarele:

Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor (30,06 km), stadiul fizic al lucrărilor înregistrat în luna noiembrie este de 81,6%, cu 3,3 % mai mult decât în octombrie 2024 (78,3%). Constructorul pe acest lot este Spedition UMB. Pe această secțiune sunt și cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, care urmează să fie construite de către antreprenorul turc Ozaltin.

Pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), stadiul fizic este de 65,3%cu 2,38% mai mult decât în luna precedentă (62,92%). Trebuie subliniat că lucrările pe aceste secțiuni sunt finanțate prin PNRR, iar termenele au fost extinse, la cererea constructorului Spedition UMB, pentru iulie 2026, respectiv decembrie 2026.

Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș (cu o lungime de 2,7 kilometri și două galerii) are constructor desemnat de CNAIR de pe 1 noiembrie 2024: asocierea condusă de constructorul turc Makyol. Însă alți doi competitori, WeBuild (Italia) și Mapa (Turcia), au contestat evaluarea CNAIR la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Cele două contestații încă n-au fost soluționate. „Lotul Meseș” este cel mai scump lot de pe autostrăzile din România (max. 8,8 miliarde de lei) și are o durată de proiectare + execuție de 78 de luni (6 ani și jumătate).

Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș a intrat în organizare de șantier din luna octombrie 2024, dar ordinul de începere a lucrărilor (OIL) încă n-a fost dat. Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km, antreprenorul român Construcții Erbașu are la dispoziție 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări). Contractul în valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA (finanțat prin PT ), a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut. Pe traseul secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș se vor construi inclusiv 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte.

Lucrările pe tronsonul Chibriș – Biharia vor începe din mai 2025. Realizarea segmentului de 28,55 de kilometri Chibriș – Biharia, de pe A3, a fost blocată încă din toamna anului trecut din cauza contestațiilor. Antreprenorul Precon acuza CNAIR de tergiversarea semnării contractului, în timp ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat vina pe constructor pentru blocaj. Durata contractului este de 24 de luni, cu 6 luni alocate etapei de proiectare și 18 pentru execuție. Vor fi construite inclusiv 7 poduri și 11 pasaje.

La vest, lotul Chiribiș – Biharia se continuă cu cei 5,5 km. dați în trafic în 2020 între Biharia și Borș II.

Citește și articolul de mai jos care îți spune cum arăta situația în luna octombrie 2024:

Topul celor mai harnici constructori de autostrăzi pe luna octombrie este dominat de UMB. Ce progrese s-au înregistrat pe șantierele de pe Autostrada Transilvania

 

About