Topul cartierelor Clujului, ca dotări și accesibilitate. Harta Băncii Mondiale
Banca Mondială colaborează cu Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU). Știm deja că un astfel de studiu este extrem de vast – analizează toate aspectele vieții, de la nevoi de bază legate de educație, sănătate, mobilitate, la cele opționale, ca relaxare, sport sau cultură.
SIDU urmează să fie finalizat în martie 2021, iar datele obținute sunt deocamdată secrete.
Expertul clujean al Băncii Mondiale, Marius Cristea, a dezvăluit însă un slide al analizei, în cadrul unei dezbateri online.
Este vorba despre locuire, un subiect fierbinte de oriunde îl privim. Fie dinspre dezvoltatorii imobiliari, care câștigă enorm din construcția de locuințe, iar prețurile diferă în funcție de zone, fie dinspre activiștii de la Căși sociale acum, care îi reprezintă pe cei care locuiesc în condiții inumane. Cel mai important este însă cum privim subiectul fiecare dintre noi, cât de fericiți suntem în casa și cartierul nostru, cu serviciile la care avem acces în proximitatea locuinței.
Iată slide-ul prezentat de Marius Cristea. Îl comentăm puțin. Cel mai dotat și mai accesibil cartier este considerat Mănăștur (95 de puncte), foarte bine deservit de mijloace de transport în comun (autobuz, troleibuz, tramvai, care leagă cartierul de toate celelalte zone din oraș), cu școli, grădinițe și multe magazine alimentare, piețe sau bănci. Cartierul din vestul municipiului depășește centrul (90 de puncte), Mărăștiul (88), Grigorescu (83), Gheorgheni și Andrei Mureșanu (82).
Pe de altă parte, la coada clasamentului sunt Făget, zona de lângă CUG și de lângă aeroport, Sopor și Borhanci. Felul în care a fost gândit punctajul urmează să fie dezăluit odată cu publicarea SIDU.
Poate merită să ne spuneți, pe Facebook, dacă simțiți că aveți toate dotările și accesibilitatea către casa dumneavoastră, acolo unde locuiți.
Iată harta – cartierele Clujului, dotări și accesibilitate.
Citește și: