TOP companii clujene. Banca Mondială a stabilit care este cea mai puternică societate din zona metropolitană

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2899 Vizualizări.  

Consiliul local va aproba marți Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU) pentru 2021-2030. Știm, e 2022 deja, dar așa se mai întâmplă pe la Cluj. Astăzi vă propunem un top al celor mai mari firme din Cluj, pe domenii, realizat de experții Băncii Mondiale.

76

de companii mari sunt în zona metropolitană Cluj, adică societăți cu peste 250 de angajați. Cele mai multe activează în domeniul serviciilor.

Iată un top al firmelor care activează la Cluj-Napoca și în zona metropolitană, realizat în baza cifrei de afaceri realizate în 2018. Bosch are de departe cea mai mare cifră de afaceri. Puteam crede că societățile de IT sunt mai bine în acest top, dar nu e deloc așa.

Clujul a urcat pe locul al doilea la nivel național, în 2019. Cifra de afaceri a zonei metropolitane Cluj-Napoca a atins, în anul 2018, valoarea de 12 miliarde euro (companiile mari din Zona metropolitană contribuie cu 30%), clasându-se după municipiul București și Timișoara, în ierarhia națională. Este generată, în proporție de peste 87% de companiile localizate în municipiul Cluj-Napoca. În anul 2019, s-a înregistrat o creștere a acestui indicator cu aproximativ 8%, față de 2018, poziționând metropola după municipiul București.

Banca mondială a utilizat date furnizate de Institutul național de statistică și a stabilit societățile cele mai puternice în anul 2019, pe industrii. S-a luat în calcul distribuția angajaților și a cifrei de afaceri pe unități locale active, nu doar pe sediul social.

  • Industria alimentară: Moldovan Carmangerie s.r.l.

  • Industria textilă: Jolidon Import Export s.r.l.

  • Industria mobilei: Ecolor s.r.l.

  • Industria chimică: Farmec s.a.

  • Industria farmaceutică: Terapia s.a.

  • Industria produselor din minerale nemetalice: Sanex s.a.

  • Industria construcțiilor metalice: CSI România s.r.l., Gormet s.r.l.

  • Industria calculatoarelor și produsele electronice: Emerson s.r.l.

  • Industria echipamentelor electrice: De Longhi România s.r.l., 2 Connect România s.r.l.

  • Industria mijloacelor de transport: Remarul 16 Februarie s.a., Robert Bosch s.r.l., Fujikura Automotive România s.r.l., Eckerle Automotive s.r.l.

Din păcate, se va putea observa că doar câteva au capital autohton: Moldovan Carmangerie, Jolidon Import Export, Farmec, Remarul 16 Februarie. 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.