Top 10 școli clujene după evaluarea națională. „Școlile de centru” sunt fruntașe

Autor  Daniel Dubău   în       4 luni în urmã     8262 Vizualizări.  

Top 10 școli din județul Cluj, după examenul de evaluare națională, cuprinde opt unități de învățământ din Cluj-Napoca, dintre care cinci de stat, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Școala Gimnazială „Ioan Bob”, Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” și trei private: Liceul Teoretic „ELF”, Școala Gimnazială Internațională Spectrum, Transylvania College.

De asemenea, în clasament se află Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda  și Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, semn că și în afara municipiului se face școală.

Observăm că „Racoviță” își păstrează locul fruntaș, la fel și „Bob”. Vedem tot mai clar ofensiva învățământului privat și o alunecare spre partea de jos a topului pentru „Bălcescu” și „Avram Iancu”.

De știut și că doar o parte din rezultate se datorează valorii școlii. La unitățile de învățământ „de centru” sunt mulți părinți înstăriți, care își permit meditatori.

Dacă vreți o concluzie cinică, succesul în viață se bazează pe investiții de la cea mai fragedă vârstă. O școală privată și/sau meditatori ajută semnificativ la o medie ridicată la evaluarea națională.

Cea mai mare pondere a mediilor peste 9.50: Colegiul Național „Emil Racoviță” – 41.4%. Cea mai mare pondere a mediilor peste 8.00: Liceul Teoretic „ELF” – 81.1%. Cea mai mare pondere a mediilor sub 8.00: Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Turda – 30.0%. Din Cluj-Napoca, „Bălcescu” este școala cu cel mai mare procent de medii sub 8, anume 27%.

Mai remarcăm și că Liceul Teoretic “Avram Iancu” este singurul din top 10 fără promovabilitate de 100%.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.