Top 10 cele mai bune orașe de locuit din România. Știrea e că municipiul Cluj-Napoca nu se află nici măcar în primele trei
Municipiile Sibiu, Brașov și Arad sunt cel mai bine clasate orașe din România, din punct de vedere al standardelor de locuit, potrivit indexului TRAI. Acest index ne arată și care sunt cele mai bine cotate cartiere din țară.
Dar unde e Clujul, pe ce loc se află? Întrebare legitimă. Ei, chiar dacă mulți dintre noi ne așteptăm ca orașul de pe Someș să fie tot timpul în frunte, dacă nu pe 1 măcar pe locul secund, de data asta nu mai e așa. Cluj-Napoca ocupă locul 5, fiind depășit de Râmnicu – Vâlcea (4) și de celelalte trei orașe mai sus menționate.
- Datele sunt obținute din „Vocea Cartierelor”, a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I., realizat de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX, cu scopul de a oferi tuturor celor care sunt în căutarea unei locuințe cele mai relevante opinii despre orașele și cartierele în care urmează să locuiască.
- Platforma include atât date obiective, prezentate în secțiunea T.R.A.I., care măsoară o serie de factori cheie precum traficul, reperele, aerul și prețurile imobilelor, cât și date subiective, prezentate în cadrul secțiunii „Vocea Cartierelor” și obținute de la locuitorii din zonele evaluate.
Potrivit adevarul.ro, scorul obținut de fiecare cartier în parte este format din media punctelor obținute la fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, respectiv:
- Siguranța – nivelul de siguranță resimțit de locuitori în cartier;
- Curățenia – nivelul de curățenie de pe străzile cartierului și din locurile principale ale acestuia;
- Parcările – nivelul de ușurință cu care se găsesc locuri libere de parcare;
- Transportul în comun – ușurința deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;
- Pistele de biciclete – frecvența pistelor de biciclete existente în cartier;
- Liniștea – nivelul de liniște din cartier;
- Apa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;
- Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;
- Gazul – cu cât scorul crește, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;
- Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcțional;
- Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcționează cum trebuie;
- Gradul de mulțumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulțumire este mai mare;
- Costul general al vieții – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piață sau la restaurant este accesibil.
Care este topul celor mai bine cotate 10 orașe și cartiere din România
Orașul Sibiu se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov (74,6 puncte), Arad (73,5), Râmnicu-Vâlcea (73,2) și Cluj-Napoca (72,7). De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top și orașele Oradea (72,5), Iași (72,3), Târgoviște (71,8), Alba Iulia (71), Timișoara (70,8) – acestea fiind cele 10 orașe care au obținut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obținute de la persoanele care locuiesc în aceste orașe.
Grafic Top 10 cel mai bine cotate orașe vs. cel mai slab cotate orașe. Foto: olx.ro/storia.ro
Cel mai bine punctate cartiere din Cluj-Napoca, dintre cele existente pe platformă sunt „Grigorescu”, „Bună Ziua” și „Zorilor”, iar cele mai slab cotate cartiere existente în top sunt „Florești”, „Apahida” și „Dâmbul Rotund”.
Citește aici care sunt cele mai slab cotate orașe din țară.