Tișe nu și-a pierdut speranța: „Dacă prindem și Spitalul de copii, eu pot spune că sunt mulțumit”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã  

Deși numai un centru medical din județul Cluj a fost cuprins în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), șeful deliberativului clujean, Alin Tișe, spune că nu și-a pierdut speranța ca cele două mari obiective medicale propuse să obțină finanțare prin alte programe, fie europene, fie guvernamentale. 

Singurul obiectiv medical care va fi finanțat prin PNRR este Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Cluj. Centrul se află pe poziția 38 pe listă și a obținut o finanțare de 39 milioane de euro.

Citește și articolul care îți spune ce dotări va avea acest centru: Centrul medical de pe Louis Pasteur. Emil Boc: „Va fi cel mai mare spital de neurochirurgie din centrul și sud-estul Europei”

Cele două mari spitale propuse spre finanțare prin PNRR, Centrul de transplant multiorgan și Spitalul pediatric

monobloc, n-au încăput pe lista guvernului, dar cu toate astea Alin Tișe nu și-a pierdut speranța.

„Centrul de patologie funcționează într-o clădirea a județului. Am alocat și spațiu și bani ca să se-ntâmple asta (să intre pe lista de finanțare prin PNRR – n.r.). Noi vom cofinanța lucrările de aici. Este vorba de clădirea unde acum este Medicina Muncii, de pe Louis Pasteur. Clădirea va fi reabilitată și dotată, și în plus va fi construit un corp de clădire în curtea Spitalului Județean.

Cât privește cele două noi spitale, ele urmează să fie cuprinse în alte programe de finanțare, cum ar fi Programul Operațional de Sănătate. Spitalul de copii, de exemplu, este într-o stare înaintată cu actele. Așteptăm în luna februarie să fie cuprins printr-un program cu finanțare europeană. Dacă prindem și spitalul de copii (alături de centrul de patologie – n.r.), eu pot spune că sunt mulțumit”, a declarat Alin Tișe.

În ultima ședință din luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Județean Cluj a aprobat:

  • construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca; valoarea lucrărilor este de 1.623.435.000 lei (fără TVA), respectiv 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), conform documentației tehnice;
  • valoarea totală a proiectului construirea Centrului de Transplant Multiorgan Cluj este de 790.364.179 lei (fără TVA), respectiv 939.655.565 lei (TVA inclus).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.