Țintele ratate de Primăria clujeană în 2018
Este final de an și apar bilanțurile. Primarul Emil Boc a și publicat o video-retrospectivă pe pagina sa de Facebook (AICI). Sunt convins că urmează un raport clasic, scris și împănat cu fotografii, care va fi mult mai detaliat. Nu e ceva contestabil: există multe realizări ale municipiului, fie că au venit pe mâna Primăriei, fie că nu. Clujul a prins viteză, în special datorită universităților, IT-ului, oamenilor cu idei noi din cultură. Municipalitatea a devenit și ea tot mai dinamică.
E treaba specialiștilor în public relations să scoată în evidență fiecare succes al orașului. Jurnaliștii au însă o altă misiune: aceea de a observa nerealizările. Vă propun o listă care nu e foarte lungă, mai ales că, trebuie să recunosc, am recitit scrisoarea primarului cu promisiunile pe 2018 și cele mai multe puncte au fost atinse.
376.134.000
de lei a fost bugetul de dezvoltare a Clujului pe anul 2018, adică peste 80 de milioane de euro.
BANDA DEDICATĂ S-A ÎMPOTMOLIT
Dacă am avea benzi dedicate în tot orașul, nici nu am avea nevoie de metrou. Cele create în 2017 au fost un succes. Primarul a anunțat că, în august 2018, banda va fi continuată pe strada Moților, dar nu s-a întâmplat așa. Mai mult, sunt șanse mici să o vedem prea curând. Specialiștii nu au găsit o soluție, au legat acest proiect de un nou sens giratoriu, la Platinia, iar acesta depinde de niște exproprieri pe strada Mărginașă. E ca un domino și totul va dura.
CREȘA DE PE DONATH SE TOT TENCUIEȘTE
La 1 noiembrie urma să se dea în folosință creșa de pe strada Donath nr. 238, cu 80 de locuri din care 60 pentru grupe în limba română și 20 pentru grupa în limba maghiară. Lucrările nu sunt finalizate nici până în prezent, iar copiii care au fost înscriși aici sunt împrăștiați la alte creșe.
NU TRECEM SOMEȘUL
Anul acesta ar fi trebuit să vedem lucrări la mai multe poduri și nu am văzut decât o mini-cosmetizare a Podului Hingherilor (de la Terapia). Deși s-a dat ordin de începere a lucrărilor, noul pod al Porțelanului a rămas neconstruit, din cauza unor utilități ce nu se reușește a fi mutate. La Podul N nu s-a atribuit licitația, iar Garibaldi cerșește un pic de atenție. Așteptăm studiile de fezabilitate pentru pasajul din Mărăști și, mai cu seamă, pentru cel de la Tăietura Turcului, ca oamenii din Baciu să nu își mai regleze ceasurile după Mersul trenurilor.
BUGETAREA PARTICIPATIVĂ A RĂMAS ÎN URMĂ
Clujul este foarte mândru pentru că a fost pionierul bugetării participative online din România. Din cele 15 proiecte câștigătoare ale anului 2017, unele sunt multi-anuale. Acesta a fost un compromis, întrucât nu așa a fost gândit proiectul. Sunt însă multe proiecte nefinalizate și dintre cele care nu se încadrează în categoria investițiilor multi-anuale. Nu s-au putut supra-ilumina trecerile de pietoni (o licitație contestată e vinovată), nu s-au plantat arbori în parcări, nu s-au amenajat piste de biciclete pe străzile Observatorului și Nicolae Titulescu. Doar trei din 15 sunt implementate, autobuzele școlare, arta în curtea școlii și toaletele publice. Iată aici proiectele.
JOACA (POLITICĂ) DE-A PROIECTELE
La votarea bugetului, toată lumea a fost surprinsă să vadă că primarul Emil Boc preia cea mai mare parte a proiectelor propuse de opoziția PSD-ALDE din Consiliul Local. Cei mai surprinși au fost opozanții înșiși, obligați astfel să voteze bugetul (și a ieșit scandal la PSD Cluj :). Boc a făcut un joc politic simpatic, și-a arătat încă o dată măiestria, mai adăugați voi niște laude aici… Dar Clujul nu s-a ales cu mare lucru. Cererile originale ale PSD-ALDE prevedeau parcări pentru biciclete, motociclete și scutere în zona centrală, realizarea de pasaje subterane pe sub principalele artere, astfel încât să se fluidizeze traficul rutier, îngrădirea și supravegherea video a locurilor de joacă pentru copii. Stadiul demersurilor este zero. Existau și puncte care se potriveau cu proiecte ale municipalității, iar aici – evident – s-au făcut unele progrese. Vă propun un articol din Ziua de Cluj despre discuțiile de la votarea bugetului pe 2018.
Asta e tot, prieteni. Să vedem totul, și ce e bine, și ce nu. La Cluj, la Primărie, dar și la fiecare dintre noi. La mulți ani!