Țigănaș îl contrazice pe Boc: Iluminatul public de pe malul Someșului e bine, nu e nevoie de „îmbunătățiri”

Autor  Ionel Lespuc   în       11 luni în urmã     1337 Vizualizări.  

Avem un primar multilateral dezvoltat, dar știați deja asta. Și un primar-politician, cu gândul permanent la voturi, foarte sensibil la orice critică din presă sau de la cetățeni. Unde vreau să ajung: la iluminatul public de pe malul Someșului. Unul-două articole de presă și niște postări pe Facebook au fost de ajuns ca Emil Boc să anunțe că iluminatul va fi modificat.

„Vor fi realizate îmbunătățiri în anumite zone în urma observațiilor din teren și a analizei mesajelor primite de la cetățeni – spre exemplu, sistemul de iluminat public prevăzut va fi completat de sisteme localizate în zonele evaluate ca fiind insuficient iluminate la acest moment”, spunea Emil Boc luna trecută. Nu a precizat cine și ce a evaluat, nu există vreun raport pe subiect.

În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, Șerban Țigănaș, spune că nu ar fi nimic greșit la iluminatul actual. Și că o intervenție nu se justifică.

„Am stat și m-am gândit destul de mult la comentariile celor care spun că este ratat sistemul de iluminat public. Nu le-am dat foarte multă dreptate. Pe de o parte, ce se vede pe mal este un iluminat discret, o linie intimă. Pe de altă parte, energia nu trebuie risipită; ceea ce există este suficient. Parcurile nu se folosesc intensiv pe întuneric și noaptea. Luminile sunt doar un ghidaj. Eu zic să mai așteptăm un pic, nu este o problemă sau o defecțiune”, a afirmat Țigănaș.

Din păcate, primarul se obișnuiește tot mai mult să ia decizii de capul lui, fără consultarea specialiștilor. Este și cazul pasajului subteran pentru care a comandat un studiu de fezabilitate fără consultări prealabile, fără să spună public ce relevă studiile de trafic pentru zona Auchan Iris.

Revenind la malurile Someșului, acolo proiectul a fost realizat în baza unui concurs internațional de soluții. A câștigat biroul de arhitectură Practica, din Spania. Toate planurile – chiar dacă unele nu au mai fost respectate în faza de execuție- au fost discutate și avizate; există un element comun: la finalul tuturor documentelor stă semnătura lui Emil Boc.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.