Termen mediu de eliberare a unei autorizații de construire, mai mic de zece zile. Se întâmplă în România
Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, și reprezentați ai Direcției de Urbanism din instituție, au analizat activitatea acestei structuri în anul 2021, în special în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construcție și a certificatelor de urbanism.
Rezultatul: termenul mediu de emitere a autorizațiilor de construire, emise de CJ Cluj, este de 9,4 zile, de trei ori mai mic decât termenul stabilit prin lege.
Reprezentanții CJ Cluj susțin că în 2021, termenul mediu de emitere de către Consiliul Județean a autorizațiilor de construire a fost de doar 9,4 zile, cu mult mai redus față de termenul legal de 30 de zile. Mai mult decât atât, 80% din totalul acestora au fost emise într-un termen de până la 15 zile lucrătoare. De altfel, termenul mediu de emitere a autorizațiilor a continuat să scadă constant, potrivit sursei citate, în ultimii cinci ani, acesta reducându-se cu circa 37% față de anul 2017.
„Suntem foarte mulțumiți că am reușit să obținem termene extrem de scurte pentru soluționarea documentațiilor de urbanism depuse la nivelul instituției noastre. Având în vedere că 2021 a fost un an dificil, cu multe restricții, dar și faptul că volumul de muncă s-a dublat în unele cazuri, putem spune că rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
La rândul său, arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a declarat, pentru Media9, că dorește simplificarea birocrației în acest domeniu.
„Unul dintre indicatorii serviciilor publice îl reprezintă și termenul de emitere a actelor administrative în domeniul construcțiilor. Sper să reușim simplificarea părții birocratice a procesului de autorizare și să ne focusăm la lucrurile cu adevărat importante în acest proces: integrarea în context, arhitectură de calitate. Mulțumesc echipei CJ Cluj pentru tot efortul depus”, a spus Claudiu Salanță.
Pe de altă parte, susțin reprezentanții CJ Cluj, în cursul anului trecut, instituția a emis un număr aproape dublu de autorizații de construire sau desființare, respectiv 636 documentații, față de 391 emise în 2020. Această creștere s-a menținut și în ceea ce privește ponderea proiectelor urbanistice autorizate de Consiliul Județean, valoarea totală a acestora înregistrând o creștere de 97%, respectiv de la 490 milioane de lei în 2020 la aproape 980.000.000 de lei în 2021, (200 de milioane de euro).
Și în ceea ce privește certificatele de urbanism, Consiliul Județean și-a dublat activitatea în 2021 în condițiile în care au fost emise nu mai puțin de 2.339 de asemenea documente, în creștere cu 95% față de anul 2020.