Terenurile agricole din nord-vestul țării s-au scumpit cu 14% față de anul precedent. Ce regiune are cele mai valoroase terenuri

Autor  admin   în       8 ore în urmã     181 Vizualizări.  

În România prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost în 2023 de 41.624 lei/ha (aproximativ 8.300 de euro pe hectar – n.r.). Cel mai scăzut preţ mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 35.303 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 61.360 lei/ha, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În anul 2023, prețurile pentru terenul arabil au avut o creștere de aproximativ 4,8%, cea mai însemnată creștere fiind în Regiunea de Nord – Vest a României (+13,9%).

Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere, pe total ţară, de aproximativ 7,5% în anul 2023, față de anul anterior, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Sud-Vest Oltenia (+15,8%).

Ce prețuri sunt în Europa

În anul 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 21 de state membre ale UE în anul 2023, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 4.491 euro/ha în medie în Croația și un maxim de 28.3039 euro/ha în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.414 euro/ha, potrivit hotnews.ro.

Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2023, a variat de la un minim de 1.986 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 71.203 euro/ha în Ţările de Jos, în timp ce în România preţul mediu a fost de 6.074 euro/ha.

Citește întreaga analiză, AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.