Tensiuni în ședința Comisiei de urbanism la aprobarea unui ansamblu cu 25 de case. Primar: „Vorbim aici de 15 minute și facem apologia cum să nu aprobăm. Tot ce s-o vorbit aicea e pe lângă subiect!”

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã     5328 Vizualizări.  

Ședință cu scântei în Comisia tehnică de urbanism de joi, 1 februarie, de la Consiliul Județean Cluj. Subiectul discordiei l-a constituit proiectul imobiliar care prevede construirea unui ansamblu de 25 de locuințe, spații de servicii și un parc cu teren de sport în localitatea Ceanu Mic, comuna Tureni.

În ședința online a fost prezentă și Daniela Elena Mănăilă (foto jos), primarul comunei Tureni, care a fost foarte vocală, încercând să apere punctul de vedere al proiectantului și, implicit, investiția în comuna pe care o administrează.

Foto: tv21.ro

Amplasamentul pe care se va dezvolta noua investiție se află acum în zona industrială a comunei; prin acest proiect, beneficiarii doresc să-i schimbe funcțiunea în zonă de locuit și să construiască aici un cartier de case.

25.248

de metri pătrați este suprafața pe care urmează să fie dezvoltat acest proiect imobiliar; regimul de înălțime pentru case este de parter+etaj+mansardă, iar pentru spațiile comerciale de parter și două etaje.

Proiectul a fost prezentat de arh. Daniel Noaghi, din partea biroului Thrill Part Cluj-Napoca. La sfârșitul prezentării, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a intervenit și a avut câteva obiecții la … obiect, cum s-ar spune.

Claudiu Salanță a recomandat ca PUZ-ul pentru acest proiect imobiliar să nu se refere doar la terenul studiat, ci și la cel aflat în stânga sa (în partea de vest de pe planșe).

În imaginea de mai sus, terenul studiat este cel încadrat cu roșu de sus, din partea dreaptă (are o formă paralelilpipedică). În stânga acestui amplasament se află o suprafață mică de teren (hașurată); urbaniștii au recomandat un PUZ comun pentru cele două suprafețe de teren.

Ce a mai recomandat arhitectul șef al județului Cluj

Arhitectul șef al județului a explicat de ce a venit cu această recomandare. El a spus că există posibilitatea ca unul dintre proprietarii parcelei respective (din vest) să vrea să construiască aici o funcțiune industrială (o hală, un depozit, un service etc).

Asta ar face aproape imposibilă construcția cartierului de case, deoarece dezvoltarea unei funcțiuni industriale aduce cu sine o seamă de reglementări (retragerea la 50 de metri a ansamblului de locuințe, crearea unei perdele de protecție etc).

Din acest motiv, Claudiu Salanță a recomandat ca documentația să cuprindă și terenul din stânga, ca un tot – comun, nu doar amplasamentul prezentat în ședință. Asta ar însemna să ia acordul proprietarului/proprietarilor terenului în cauză care să fie de acord ca terenul lor să aibă doar funcțiunea de locuințe.

„Această zonă n-are nicio reglementare acum”, a explicat Claudiu Salanță.

Nici cu înălțimea n-a fost de acord

Arhitectul șef n-a fost de acord nici cu regimul de înălțime propus (P+E+M pentru case și S+P+2E pentru spațiile comerciale), argumentând că nu este în spiritul locului și că nu se încadrează cu arhitectura specifică zonei Tureni.

Claudiu Salanță a avut obiecții și față de drumul median (din interiorul cartierului), care se înfundă la capătul ansamblului de case și care este mai lung de 100 de metri, ceea ce este împotriva reglementărilor urbanistice în vigoare. De aceeași părere a fost și arh. Vlad Negru (foto jos), membru în Comisia tehnică de urbanism.

 

Ce spune beneficiarul terenului, care a cumpărat proprietatea în urmă cu 20 de ani

În discuție a intervenit Dan Manolache, beneficiarul investiției împreună cu soția sa. Acesta a spus că a început proiectul în urmă cu 20 de ani, când a cumpărat, alături de soția sa, acest teren. El a mai spus că au devenit de 8 ani cetățeni ai comunei Tureni, părăsind Clujul pentru a trăi la țară.

Dan Manolache a mai afirmat că i-ar fi aproape imposibil să identifice proprietarii terenului învecinat, deoarece a încercat asta în ultimii 8 ani, de când trăiește aici.

DECLARAȚIE

„Rugămintea noastră este să țineți cont de tot efortul pe care l-am făcut în acești ani, efort orientat spre calitatea vieții oamenilor care vor locui aici. Parcelele pe care le-am gândit, de 750, 800 și chiar 900 de metri pătrați credem că sunt la un minim cât să nu le dea de furcă familiilor, dar și la un maxim care să creeze aer, respirație și o viață confortabilă oamenilor. Noi știm ce înseamnă asta, că de 8 ani locuim aici”.

Dan Manolache, beneficiarul investiției din Ceanu Mic, comuna Tureni

„La cât de frumos ați prezentat lucrurile, mai că-mi vine și mie să cumpăr aici o casă”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Alin Tișe.

A intervenit primarul din Tureni, care a atacat recomandările arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță.

DECLARAȚIE

„Nu mi se pare normal ca domnii (beneficiarii investiției – n.r.) să studieze toată zona pe cheltuiala lor. Rămâne acea parcelă ca zonă industrială. Cu siguranță acolo nu va intra nimeni. Nu este acces auto pentru TIR-uri și camioane. Eu zic să analizați cu celeritate ceea ce spunem noi. Că dacă ne băgăm cuie în talpă, ce facem? Eu nu văd motiv pentru care nu putem aviza”.

Daniela Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni

Alin Tișe a intervenit împăciuitor, spunând că atât el, cât și membrii Comisiei tehnice de urbanism nu vor să pună „bețe-n roate” investiției, ci doar să ajute beneficiarul și proiectantul lucrării cu recomandări de specialitate.

Discuția a continuat câteva minute între Dan Manolache și Claudiu Salanță, pe teme tehnice, printre care și conducta de gaz care trece prin apropierea terenului studiat.

Apoi a intervenit, din nou, primărița Daniela Elena Mănăilă, intrigată de conversațiile prea lungi – în opinia sa – din ședință.

DECLARAȚIE

„Ascultați-mă! Vorbim aici de 15 minute și facem apologia cum să nu aprobăm. Tot ce s-o vorbit aicea e pe lângă subiect! Ascultați-mă foarte bine! Nu pot să tac, pentru că acolo este o conductă de gaz de-a lungul drumului județean, domeniul public al județului Cluj. N-are cum, acel teren, dacă tot este în intravilan, să nu-l folosim. Acel teren (din stânga planșei – n.r.) nu poate fi folosit nici măcar cu destinație industrială dacă nu se face un drum paralel cu drumul județean. (…) Rog foarte mult dacă se respinge, să se menționeze punctual de ce se respinge”.

Daniela Elena Mănăilă, edilul-șef al comunei Tureni

Alin Tișe a spus, timid, că membrii CTATU s-ar putea simți jigniți de afirmațiile primăriței cum că „s-a vorbit 15 minute pe lângă subiect”. Mai ales că e vorba de specialiști în arhitectură & urbanism care nici măcar nu sunt plătiți pentru munca pe care o fac în Comisia tehnică.

„Noi am încercat să dăm de oamenii alăturați, de vecini, să obținem acceptul lor, dar practic e nefezabil. Am făcut deja lucrul ăsta și știm că suntem la capăt de drum cu el. Dacă se continuă cu această solicitare, este ca și cum am spune <Stop proiectului!> pentru următorii 5-10 ani. Asta este perspectiva noastră de beneficiar”, a declarat Dan Manolache, vădit nemulțumit că urbaniștii îi cer un PUZ comun pentru cele două suprafețe de teren.

„Dar poate că asta se și dorește: să nu dezvoltăm comunitatea!”, și-a continuat atacul primărița din Tureni.

Soluția Vlad Negru

Aproape de final, a venit și soluția salvatoare, care a mai detensionat ședința. Care a fost propusă de arh. Vlad Negru, care a explicat foarte simplu că Primăria Tureni poate emite un certificat de urbanism și apoi să inițieze un PUZ pentru zona respectivă.

„Sau să aprobe o hotărâre de Consiliu local prin care să se specifice ca până la PUG, în zona respectivă nu se permite <industrial> și că își schimbă destinația în funcțiune de locuințe. Trebuie să existe o soluție juridică pentru asta, iar autoritatea publică poate s-o facă”, a explicat arh. Vlad Negru.

Soluția a fost îmbrățișată de primarul Daniela Elena Mănăilă.

La finalul discuțiilor, președintele CJ Cluj a propus un „aviz favorabil”, cu mențiunea de a fi luate în calcul recomandările venite din partea urbaniștilor în timpul prezentării. Proiectul a fost avizat favorabil cu 5 voturi.

 

Proiectul urmează să fie dezvoltat pe o suprafață de 25.248 de metri pătrați (2,5 hectare), iar acum se află în etapa elaborării PUZ. Beneficiarii investiției sunt soții Daniela Teodora și Dan Cătălin Manolache, din Cluj-Napoca.

700

de metri pătrați este suprafața minimă a unei parcele, conform HCL Tureni, pentru a fi „construibilă”.

CITAT

„Prin dezvoltarea zonei și prin atragerea unor noi locuitori în zonă, prezentul proiect de urbanizare va contribui la creșterea economică a satului Ceanu Mic. Această creștere în locuire se va reflecta cu siguranță și într-o creștere a micilor afaceri de proximitate precum și prin apariția unor noi servicii conexe de tipul educație și loisir în raza de acoperire a locuințelor propuse. Toate acestea vor contribui la creșterea calității vieții și la creșterea economică în localitate. În plan social, aportul unei populații tinere cu o putere financiară mai ridicată în zonă va fi benefic ducând la o reîmprospătare a populației”.

Fragment din documentația tehnică a proiectului imobiliar din Ceanu Mic

Proiectantul acestei lucrări este s.c. THRILL PART s.r.l. din Cluj-Napoca.

Foto & randări: Thrill Part Cluj-Napoca

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.