Taximetriștii sar la gâtul primarului Emil Boc. “A fost o haiducie” UPDATE Ce au stabilit taximetriștii împreună cu viceprimarul Tarcea
Taximetriștii clujeni au protestat joi seara, pe Calea Turzii, în mod organizat. Unii dintre ei au continuat acțiunea și vineri dimineața, neorganizat. Șoferii au mers la Primărie porniți să se certe cu primarul Emil Boc. Cum acesta nu era în instituție, au făcut gălăgie pe culoare. Principala nemulțumire a taximetriștilor este legată de plafonul tarifar: 2,25/km pe timp de zi. Acesta ar fi prea mic, în opinia lor. Companiile din oraș cereau ca, de la 1 august 2019, prețurile să fie majorate la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte.
Plafonul maxim de tarifare pentru taximetriști este stabilit prin hotărâre de Consiliu Local. Ultima majorare aprobată de consilieri a fost acum șase ani.
“A fost o haiducie. Nici sindicatul, nici asociația taximetriștilor, nici camera taximetriștilor nu își asumă acțiunea de astăzi. A fost o mână de oameni la Primărie. Ei au dreptate, ca principiu, dar care nu sunt profesioniști și organizați”, a subliniat Paul Solomon, președintele sindicatului. Acesta a menționat că Primăria le cere taximetriștilor “cai verzi pe pereți”, în încercarea de amâna cât mai mult decizia de majorare a plafonului tarifar. “Față de acum șase ani inflația a crescut. Câștigăm cu 35-40% mai puțin, în 2019”, a declarat Paul Solomon. Taximetriștii au depus încă de anul trecut documentația pentru majorarea de prețuri.
1,69
de lei/kilometru pe timp de zi este tariful de la București. La Timișoara, prețul nu trece de 2,19 lei. La Cluj este mai scump, dar chiar și așa șoferii sunt nemulțumiți.
Există și o altă părere, venită de la Augustin Dănilă, președintele Clusterului taximetriștilor. Acesta spune că taximetriștii sunt nemulțumiți că Primăria a oferit 31 de autorizații pentru mașini electrice și că Poliția Locală a ridicat mai multe autorizații unor șoferi care nu respectau reglementările. “O autorizație se tranzacționează neoficial cu 19-22.000 de euro. Taximetriștii le-au obținut gratuit, în 1994-1996, iar acum le vând foarte scump. Primăria oferă în această perioadă alte 31 de autorizații gratuit, pentru posesori de mașini electrice. Normal că nu sunt mulțumiți, scade prețul de tranzacționare a autorizațiilor”, a spus Dănilă. Acesta crede că municipalitatea ar trebui să elibereze 1.000 de autorizații pentru automobile electrice, lucru care ar duce la o modernizare rapidă a serviciilor, dar susține că Primărie se teme de forța de grup a taximetriștilor în prag de alegeri.
Taximetriștii clujeni au anunțat noi proteste pentru perioada următoare. Organizat.
UPDATE Asociația Taximetriștilor Cluj a publicat pe pagina sa de Facebook informații despre evenimentul de astăzi. „Supărarea noastră este tariful mizer pe care muncim de 6 ani, timp în care toate s-au scumpit, asta probabil ai sesizat și tu. Domnul viceprimar (Dan Tarcea n.r.) a fost amabil și a primit la dânsul în birou 4 colegi, un fel de delegație ad-hoc. Am plecat de acolo cu promisiunea fermă că săptămâna viitoare o să se întrunească comisia în care se analizează memoriul tehnic, depus de noi în iulie, prin care solicităm majorarea tarifului maximal de la 2,25/km la 3,75/km, tarif pe care expertul contabil l-a stabilit în urma unor calcule temeinice, nu din burtă, făcute cum spune legea și normele ANRSC”, se arată pe pagină. Conform datelor de pe Facebook, la Primărie au mers astăzi 130 de taximetriști.