Tarifele Supercom nu vor crește! Șefii din Consiliul Județean dau asigurări

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1258 Vizualizări.  

Compania Supercom, care a câștigat serviciile de salubritate în aproape tot județul Cluj, a solicitat modificarea tarifelor pentru operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea modificării tarifelor de salubrizare a fost în dezbatere în ședința Consiliului Județean Cluj, de joi, 30 martie. Proiectul a fost avizat pozitiv cu 23 de voturi din totalul celor 35 de consilieri prezenți.

Consilierul județean Elena Muscă (USR Cluj) a exprimat în ședință temerile a mii de clujeni despre posibilitatea creșterii prețurilor la serviciile de colectare a deșeurilor menajere.

DECLARAȚIE

„Cetățenii sunt îngrijorați că vor suporta un cost tot mai mare, insuportabil și nejustificat pentru serviciile de salubrizare în condițiile în care vedem că aceste servicii sunt în continuare departe de a fi conforme. Vă rog să ne explicați motivele creșterii acestor prețuri și ce impact va fi asupra cetățenilor”.

Elena Muscă, consilier USR Cluj

Șefa Direcției de Investiții din CJ Cluj și, totodată, managerul de proiect CMID, Mariana Rațiu, prezentă în ședință, a spus că prețurile cerute de Supercom nu vor crește, ci din contră.

DECLARAȚIE

„Această modificare a tarifelor nu vizează o majorare, ci dimpotrivă o reducere a lor la componentele de tratare, sortare și depozitare. Într-adevăr, Supercom a cerut o creștere a prețurilor, dar Consiliul Județean Cluj n-a fost de acord. Modificarea despre care vorbim vine și ca urmare a aplicării legii (…), care stabilește foarte clar eliminarea din venituri a câștigurilor obținute la stațiile de tratare și sortare.

Cu alte cuvinte, în situația de față asistăm la o reducere de prețuri. Impactul va fi pozitiv pentru populație. Modificarea nu va interveni imediat, întrucât Supercom nu a adus toate documentele astfel încât să fie realizată predarea-primirea serviciilor de sortare și tratare de la un operator (RADP) la celălalt (Supercom). Este o perioadă de tranziție. CMID-ul funcționează provizoriu acum. În momentul în care Supercom va aduce documentele (are o perioadă de 80 de zile), serviciile de sortare ale RADP se vor închide”.

Mariana Rațiu, șefa Direcției de Investiții din CJ Cluj, manager de proiect CMID

Consilierul USR a mai reclamat faptul că, deși le-a cerut încă din luna ianuarie reprezentanților ADI Eco Metropolitan un raport lunar cu situația din teren (problemele întâlnite, soluții oferite pentru rezolvarea lor, termene pentru rezolvarea problemelor), asta nu s-a întâmplat. Iar rapoartele prezentate până acum consilierilor județeni a conținut mai mult „povești” decât răspunsuri la întrebările puse.

Pintea Iancu, reprezentantul ADI Eco Metropolitan, a fost adus în ședința online a Consiliului Județean. El n-a prea fost de acord cu ce i s-a reproșat, însă, la insistențele președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, s-a conformat.

Pintea Iancu a fost de acord ca, începând de luna viitoare, să întocmească un raport lunar cu tot ce i s-a cerut. Și să fie prezent la ședințele lunare ale consilierilor județeni.

Se înființează o comisie de monitorizare a ADI Eco Metropolitan

Alin Tișe a propus înființarea unei comisii de monitorizare a activității ADI Eco Metropolitan din care să facă parte câte un reprezentant sau chiar doi din partea grupurilor politice prezente în CJ Cluj. Consilierii au fost de acord și comisia a fost formată pe loc. Reprezentanții comisiei și cei ai ADI Eco Metropolitan se vor întâlni înainte de desfășurarea ședinței consilierilor județeni pentru a discuta raportul lunar privind activitatea în teritoriu.

Supercom, operator unic în județul Cluj

Compania bucureșteană Supercom, deținută de fostul senator PSD Ilie Ciucle, a devenit operatorul de deșeuri unic al județului Cluj, începând din 27 ianuarie 2023, când a preluat și lotul 1 Cluj-Napoca – Huedin și satele dintre ele. Pe alte două loturi (lotul 2 Gherla – Dej  și lotul 3 Turda – Câmpia Turzii) funcționa deja, începând de anul trecut. Supercom are în jur de 150 de mașini de intervenție și circa 1.000 de angajați în județul Cluj.

Tarife preluare deșeuri municipale reziduale

– Tarif din contractul de concesiune: 168,29 lei/tonă fără TVA (fără cheltuieli cu CEC – Contribuții la economia circulară – n.r.);
– Tarif propus de Supercom: 237,84 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC);
– Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 172,79 lei/to fără TVA.

– Tarif din contractul de concesiune: 284,32 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor);
– Tarif propus de Supercom: 495,62 lei/to fără TVA;
– Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 310,95 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără  veniturile din valorificarea deșeurilor).

Tarife preluare deşeuri amestecate 

– Tarif din contractul de concesiune: 116,04 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor);
– Tarif propus de Supercom: 180,97 lei/tonă;
– Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 133,45 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor).

Potrivit documentației, „Tarifele serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca au fost stabilite la nivel maximal și aprobate prin hotărâre de Consiliul Județean Cluj privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj  în cadrul Proiectului «Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj» (…).

Modificarea tarifelor va avea impact asupra tarifului de sortare și asupra tarifului de tratare mecano-biologică și anume tariful de facturare aprobat va fi un tarif va fi mic decât tariful aprobat deoarece nu va mai include veniturile obținute prin valorificarea deșeurilor. Ca o consecință a celor menționate anterior tarifele plătite de către populație pentru colectarea deșeurilor vor suferi și ele modificări la rândul lor”.

 

About