Tanti Lenuța din Chinteni i-a fascinat pe elevii unui liceu cu poveștile sale despre colinde, jocuri populare şi alte obiceiuri, inclusiv gastronomice

Autor  Tudor Știrbu   în       11 luni în urmã     1532 Vizualizări.  

Deși are 76 de ani, tanti Lenuța din Chinteni, „bunica” lui Mircea Bravo, care ne-a entuziasmat cu prezența sa în atâtea și-atâtea filmulețe postate pe internet, este plină de vervă.  

Tanti Lenuța i-a colindat pe elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Turda. Plină de energie, „bunica” lui Mircea Bravo a intrat în mai toate clasele din colegiu, impresionându-i pe elevii turdeni cu umorul și prestanța sa.

La final, Tanti Lenuţa i-a încântat pe copii cu poveşti despre tradiţiile de altădată, despre colinde şi colindat, jocuri populare şi alte obiceiuri specifice Ardealului. Iar auditoriul a fost fascinat.

Evenimentul a fost remarcat de profesorul Adrian Bumb, care a postat, pe contul său de Facebook, un mic text cu ce s-a întâmplat la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Turda.

„A fost la fel de admirabilă şi în afara peliculei”

„Cine nu are bătrâni să îşi cumpere! Astăzi, la invitaţia Colegiului Naţional ‘Mihai Viteazul’, Turda, în cadrul unei activităţi cuprinse în programul Şcoala Altfel (din ciclul ‘Valori şi repere’), am avut parte de vizita… Bunicii: Tanti Lenuţa din Chinteni!

Deşi a împlinit 76 de ani, Bunica, un ‘personaj’ plin de energie (a intrat în aproape toate clasele din colegiu, pentru a colinda, oarecum, elevii), a fost la fel de admirabilă şi în afara peliculei precum în filmele ce au consacrat-o – alături de Mircea Bravo şi alţi actori talentaţi.

Cu un umor nativ remarcabil, în sala festivă a Colegiului, arhiplină, Tanti Lenuţa a fascinat auditoriul cu poveşti despre tradiţiile de altădată, despre colinde şi colindat, jocuri populare şi alte obiceiuri (inclusiv gastronomice) specifice zonei transilvănene, aducând fragmente din lumea tinereţii sale în prezent, într-un dialog despre… firesc: despre educaţie, respect, despre locul fiecăruia în societate (competenţă), despre comportamente şi relaţii interpersonale, despre lucrurile bune pe care riscăm să le pierdem sau rătăcim datorită trecerii timpului şi exploziei tehnologiei – lucruri care merită din plin, însă, efortul de a ni le aduce mereu aminte şi de a le păstra în sufletul nostru.

Aşa cum acum, de sărbători, vrem să petrecem alături de cei dragi… În fond, ce altceva sunt moştenirea culturală şi identitatea noastră culturală, dacă nu consecinţele acestui demers? Îi mulţumim acestui admirabil om, de o simplitate împinsă spre puritate, ale cărui sfaturi înţelepte, presărate cu umor şi emoţie, au ajuns azi în inimile elevilor noştri. Sărbători fericite, Tanti Lenuţa din Chinteni!”, a scris profesorul Adrian Bumb pe contul său de Facebook.

Foto: Adrian Bumb/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.