„Tânărul” de 85 de ani. „Îi mulțumesc mamei că a pus ceva în gena mea”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5528 Vizualizări.  

Unul dintre marii arhitecți ai Clujului, Vasile Mitrea, a împlinit ieri 85 de ani. Mitrea va rămâne pentru totdeauna în istoria orașului: a proiectat cartierele Gheorgheni și Grigorescu. De asemenea, a făcut parte din echipa lui Augustin Presecan, cel care a făcut schița vizionară de sistematizare a Clujului din 1967 (AICI). Unele dintre idei au fost preluate ca mari noutăți în 2020.

Clujul are arhitecți extraordinari, cu lucrări importante peste tot în țară. Cu toții au pe perete fotografia înrămată a lui Vasile Mitrea. În mod simbolic, desigur.

Arhitectul este activ și astăzi, ca un om cu mult mai tânăr. Scrie cărți și editoriale, participă la conferințe și se implică în diverse proiecte.

L-am întrebat cum și-a petrecut ziua de naștere. “Am plecat de dimineață să fac fotografii pentru o carte despre spațiile verzi ale Clujului. Am ajuns acasă la 4 și, pentru că am o vârstă, am dormit două ore. Seara am deschis telefonul și am văzut mesajele”, a povestit Mitrea.

Cum a ajuns la această vârstă venerabilă? “Îi mulțumesc mamei că a pus ceva în gena mea. Nu am făcut nimic special. Mănând puțin și dezordonat. Când eram tânăr, credeam că nu voi trăi mai mult de 50-60 de ani. Sunt invidios pe mama: la 94 de ani avea o memorie mult mai bună decât am eu acum”, a spus cunoscutul arhitect.

Știți Palatul Telefoanelor din Cluj, da? A fost proiectat de Vasile Mitrea și este considerat un imobil reprezentativ pentru oraș. Construcția a fost finalizată în 1968.

De curând, Mitrea a fost revoltat că s-au făcut modificări la clădire fără să fie consultat. „S-au gândit că proiectantul o fi murit demult”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.