SURSE: Centrul de deșeuri al Clujului se deschide joi
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se deschide joi, 14 mai, susțin surse Media9. Este însă o deschidere a ușii din dos: întrucât proiectul nu este gata în întregime și nu are autorizație integrată de mediu, s-a găsit formula stării de urgență. A nu se confunda cu starea de urgență națională, generată de pandemie. Comisia Județeană pentru Situații de Urgență a constatat încă din ianuarie starea locală de urgență la Pata Rât (a fost prima decizie luată de CJSU în 2020), din cauza supraîncărcării rampei neconforme a muncipiului Cluj-Napoca, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP).
În aprilie 2020, CJSU a dispus ca, în momentul în care rampa de la Pata Rât va fi umplută în proporție de 75%, iar Agenția Județeană de Mediu, conform legii, va sista depozitarea gunoaielor în acel amplasament, să devină operațională prima celulă a CMID.
Poate părea complicat, însă nu e. Se închide o rampă plină, se deschide una goală; tot muntele de deșeuri se mută la CMID, iar zona rampei neconforme de la Pata Rât trebuie adusă de Primăria Cluj-Napoca la starea inițială.
Cum spuneam, surse Media9 anunță că de mâine va fi transportat gunoiul la CMID. Elementul comun este RADP. Regia a fost desemnată să opereze și rampa Consiliului Județean. Aceasta a lansat zilele trecute o licitație pentru închirierea a zece autobasculante, cu care urmează să se facă transferul deșeurilor de pe un deal pe altul.
Am vizitat astăzi CMID. Drumul de acces este asfaltat, celula unde se va depune gunoiul este gata, se lucra la ultimele detalii, în zona stației de osmoză.
Pe deal, clădirile în care urmează să se realizeze tratarea mecano-biologică a deșeurilor sunt însă departe de a fi terminate. Finalul verii este cel mai optimist termen pentru ele. Până la inaugurarea lor, RADP va trebui să realizeze tratarea și compactarea deșeurilor în vechiul amplasament, apoi să le transporte la noul centru.
1,8
milioane de metri cubi de deșeuri pot se pot depozita în prima celulă a CMID, împărțită în trei subcelule. Imediat ce va fi inaugurată, tot dealul de gunoaie de la Pata Rât va fi transferat acolo. Groapa provizorie deschisă de Primăria Cluj-Napoca în 2015 și administrată de RADP are circa 150.000 de metri cubi. Clujul produce anual aproximativ 200.000 de metri cubi de gunoaie.
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), din care face parte CMID, trebuia terminat în 2014. Proiectul pentru care Consiliul Județean a cerut bani Comisiei Europene s-a transformat într-o sarabandă de decizii greșite și de fapte cu iz penal.
„Cea mai mare investiţie din istoria acestui judeţ este o misiune îndeplinită cu succes”, s-a mândrit de curând Alin Tişe, președintele Consiliului Județean.
A primit o replică de la liderul USR Cluj, Cătălin Sălăgean. „Eu am găsit şi alte superlative ale investiţiei: cele mai mari întârzieri ale termenului de execuţie, cele mai mari depăşiri de buget, cea mai lungă perioadă de provizorat a unei rampe de gunoi neconforme. Consiliul Judeţean Cluj a gestionat dezastruos tot ce e legat de CMID: a depăşit bugetul, a depăşit termenul de execuţie, a generat depozite de deşeuri provizorii care s-au permanentizat şi sunt aproape de un dezastru ecologic”, a spus Sălăgean.
Și societatea civilă este critică la adresa felului în care se gestionează proiectul. „De ce ridică Tișe perdeaua de fum “tot ce a depins de CJ s-a realizat”? De ajun de alegeri – dar mai ales pentru ochii UE. Dacă ăia intră la întrebări, se va lăsa iarăși cu verificări, apoi cu descoperirea neregulilor, și cu banii-înapoi. S-a mai întâmplat: cu 3 milioane euro – lucrări nedecontate de Uniune Europeană la CMID. Apoi cu 4,4 milioane de euro pe care CJ i-a dat înapoi la UE pentru lucrări neconforme. Întrebați și la DNA, care a socotit că încălcarea atribuțiilor de serviciu de către echipa SMID a prejudiciat bugetul Consiliului Judeţean cu suma de 13.553.137 lei”, spune Szakats Istvan, care a urmărit îndeaproape proiectul.