Surprinzător: sănătate și întinerire prin înfometare. Nu se învață la Medicină, ci la biserică, dar sunt doctori care recomandă

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2390 Vizualizări.  

Devenim țâfnoși dacă nu mâncăm o jumătate de zi. Mulți dintre noi nu reușim să sărim peste masa de seară, deși știm că cina luată după ora 19 afectează prietenia cu cântarul. Ne lăsăm conduși de pofte, nu de foame. Ăștia suntem cei mai mulți dintre noi. Ei bine, știați că înfometarea are virtuțile ei? În lume sunt clinici care asta fac: te înfometează și te asistă în demersul tău. Oamenii trăiesc doar cu apă.

Cei mai religioși dintre noi țin post, uneori și postul “negru”; practica medicală complementară de care vorbim în acest articol este un șir consecutiv de zile de post “negru”, pe care nici Biserica nu îl propovăduiește.

Într-un interviu pentru TVR Cluj, directorul departamentului de neuroștiințe de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, Dafin Mureșanu, a vorbit despre restricția calorică. Despre locurile unde a dat rezultate, despre fenomenele care se întâmplă în organism și despre efectele privării benevole de hrană.

“Dacă nu mai ai aport extern, organismul începe, sigur, să consume resursele interne. Există niște reguli. Întâi se utilizează glucidele, creierul funcționează numai cu glucoză. Apoi începe să se consume lipidele. Organismul are la început un pic de problemă, e ceea ce cunoaștem noi sub denumirea corpilor cetonici, sunt alte elemente care se consumă. Și începe organismul să se adapteze foarte bine și poate merge așa timp îndelungat. Există niște calcule care spun că aproximativ un om de 70 de kilograme, care este sănătos și a avut o viață echilibrată, are cam 15 kilograme de lipide care se pot consuma. Și asta îi ajunge pe calcul timp de 40 de zile. Cât ai lipide și le consumi, nu ți se poate întâmpla nimic, biologic. Dacă organismul nu este deteriorat anterior, dacă nu suntem în alte situații de patologie. (…) Ficatul nostru este echipat cu sisteme care să convertească orice tip de principiu în celălalt. Adică și glucidele, și lipidele, și proteinele, pot ajunge până la urmă la glucoză. Creierul este permanent alimentat cu glucoză. După ce se consumă lipidele ajungem abia în faza de consum a proteinei. Avem două tipuri de proteine: cele funcționale și cele structurale. Proteinele structurale sunt problema. Când ai ajuns la un consum din proteinele structurale care se apropie de 50% se instalează moartea. Dar asta este mult dincolo de cele 40 de zile. Cât de afli încă pe teritoriul de consum al proteinelor funcționale, și unele se consumă în paralel cu lipidele, ceea ce este foarte bine, îți dă un restart de rejuvenare pe sistemul imun. Elementele îmbătrânite – anticorpi îmbătrâniți, celule cu probleme – intră în consum. De ce? Ca să se nască altele noi. Ăstea sunt proteinele funcționale. Se produce un mecanism de resetare și refreshment imun. 

Atenție, ar putea fi de folos în anumite boli care au un substrat imun sau autoimun”, a explicat profesorul Dafin Mureșanu (foto).

Acesta a tras însă un semnal de alarmă: “A face indicații generale ar fi o greșeală. Aceste practici nu au fost testate pe scară largă, nu avem recomandări de tip ghid. Există doar o practică medicală care a dat rezultate”.

Vedeți mai jos interviul de la TVR Cluj:

În România nu există clinici unde se poate controla și urmări înfometarea benevolă. Nu se predă o asemenea la facultate; oricum, vă dați seama că farmaciile și supermarketurile ar da faliment dacă s-ar recomanda în masă. :)) Chiar și așa, există medici români mai deschiși spre practici complementare, care prescriu.

Se găsesc însă clinici dedicate în Germania, în Rusia, în Statele Unite. Sunt oameni de știință care studiază pe animale și oameni efectele restricției calorice.

“Undeva, la final de secol XIX – început de secol XX, pe baza unor observații valide și pe baza unor experiența acumulată în urma unei anumite analize a populațiilor care țin post, s-a observat că anumite tipuri de patologie sunt mai puțin întâlnite, că anumite tipuri de patologie ar putea beneficia. Astăzi sunt grupuri de oameni de știință în Statele Unite și Europa care fac cercetare foarte avansată în domeniul oncologiei, a neurocronobiologiei”, a afirmat Mureșanu. Vă lăsăm la finalul articolului un film documentar despre terapia prin înfometare, difuzat de televiziunea franceză ARTE.

În lumina acestor informații, pare că celebra grevă a foamei nu e doar o formă de protest, ci aduce beneficii de sănătate.

DECLARAȚIE

“Organismul uman are sistemele necesare să facă față unei perioade de privațiune de hrană, dar nu are niciun sistem pentru a se apăra de excese”.

Dafin Mureșanu, profesor universitar doctor la UMF Cluj

Postul negru, o nouă terapie (documentar) from Pfiu.ro on Vimeo.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.