Supercom are contract pe 10 ani, dar e deja în pericol: „Dacă nu-și va face treaba, va pleca așa cum a venit. N-am nicio reținere”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     3893 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat, marți, în emisiunea de la Napoca Live, cum privește activitatea operatorului Supercom, care din 27 ianuarie a intrat cu serviciile (și) în Cluj-Napoca. 

„Noi, Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca și ADI Eco Metropolitan, când am demarat licitația am împărțit județul în trei părți, ca să participe mai mulți operatori. Așa ne-am gândit noi. Dorința noastră n-a fost să câștige un singur operator. Acum șase luni când am predat celelalte zone n-au fost probleme, iar lucrurile au mers de la sine.

E adevărat, sunt reclamații parcă mai multe ca niciodată. Este o perioadă de tranziție de la vechiul operator la Supercom. Eu și cu domnul primar Boc stăm pe ei toată ziua și ne dorim să fie un contract model pentru România. Este și un sistem nou, care a plecat de la modelul paușal la <cât gunoi produci atâta plătești>.

Este o perioadă dificilă, în care noul operator preia de la vechiul operator tot ce are ca bază. Mai mult, trebuie să încheie contracte individuale cu oamenii care locuiesc la case și cu asociațiile de proprietari în cazul clujenilor care locuiesc la bloc. Este o perioadă dificilă”, a încercat să explice șeful deliberativului clujean activitatea dezastruoasă a operatorului Supercom în unele zone din Cluj.

Realizatorul emisiunii i-a amintit lui Alin Tișe că operatorul știa demult că va intra cu serviciile în Cluj-Napoca.

„E adevărat, dar trebuie să ne raportăm la numărul total de intervenții și reclamații versus mașini și centre de unde se ridică gunoiul. Într-un oraș care are 70.000 sau 100.000 de astfel de centre, 10 reclamații nu sunt multe.

E adevărat, lucrurile nu merg bine, dar numărul total de reclamații în tot județul este foarte redus vizavi de ce ne așteptam să fie. Primăriile din unele locuri nu i-au lămurit pe oameni cum se face calculul, și-atunci ADI Eco Metropolitan este în contact permanent cu ele.

Oamenii trebuie să știe că tariful este dat de numărul de contracte care și acum este în continuă mișcare. Exemplu: dacă, să zicem, comuna Unguraș are 90% contracte cu Supercom, iar comuna Mica are doar 40% contracte cu acest operator, atunci cei 40% din comuna Mica vor plăti mai mult decât cei din Unguraș.

Și-atunci primăriile trebuie să-i sancționeze pe cei care n-au încheiat contracte cu operatorul de salubritate cu o amendă care este de 3 ori mai mare decât tariful existent. Asta înseamnă ca tariful este influențat de procentul celor care și-au făcut contract.

Să zicem că în Cluj-Napoca s-au făcut 60-70% de contracte. Firma e obligată să ia gunoiul de peste tot. Și va recupera ce a cheltuit de la primărie. Care ulterior se va îndrepta către cel care nu și-a făcut contract”, a explicat Tișe.

Realizator: „Toate mașinile Supercom au șoferi?”

Realizatorul emisiunii a fost interesat dacă toate mașinile prezente la „parada” din 27 ianuarie de la baza Supercom din Pata Rât au șoferi sau sunt folosite în cartiere pentru colectarea gunoiului.

„Niciodată județul Cluj nu a avut atâtea mașini pentru colectarea gunoiului. Sunt 140 sau 150 de mașini noi-nouțe, luate pe un credit de vreo 40 de milioane de euro. Flota pe care o are Supercom mă face să cred că vor face față cu brio. Dar există deficiențe în anumite zone: pe unele străzi din Florești, pe unele străzi din Cluj… Eu vă spun sincer că mă așteptam la probleme mult mai grave, după ce schimbi un sistem cu altul.

Deci primăriile vor prelua frâiele de acum încolo, vor fi <vioara întâi>, nu ADI, nu Consiliul Județean. Dar vă spun foarte clar: dacă firma Supercom nu-și va face treaba, va pleca așa cum a venit. N-am nicio obligație față de această firmă. Gândiți-vă că pe loturile Gherla – Dej și Turda – Câmpia Turzii au fost numai ei.

Și pe lotul în care este și Clujul au fost mai multe firme, care s-au judecat mai bine de doi ani cu Supercom. Și instanța a spus că operatorul Supercom îndeplinește condițiile și l-a declarat câștigător. Dar v-am spus: n-am nicio reținere, dacă nu-și fac treaba, să fie dați afară”, a mai spus Alin Tișe la Napoca Live.

Contract de 84 de milioane de euro

Compania Supercom, deținută de fostul senator PSD Ilie Ciuclea, a câştigat un contract de 409,3 mil. lei (aproximativ 84 mil. euro) pentru servicii de colectare și reciclare deșeuri în Cluj-Napoca, Huedin şi alte 43 de comune limitrofe pentru o perioadă de 10 ani.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.