Super-fotografii. Un cercetător clujean, îndrăgostit iremediabil de Africa, s-a înscris la un prestigios concurs cu poze excepționale

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     3226 Vizualizări.  

A visat de mic să ajungă în Africa, iar când i s-a ivit ocazia, a profitat. Pasiunea pentru fotografie, dar și munca sa de cercetare în medicina veterinară au fost motive în plus pentru a ajunge pe continentul african. 

Primul pas pe continentul african, în 2006

Iar prima oară s-a-ntâmplat în 2006. În Kenya. În acel an, Andrei Mihalca a început un proiect complex de medicină veterinară socială pe continentul negru, împreună cu o asociație din Cehia – Vétérinaires sans Frontières. De atunci, a călătorit în Africa de nenumărate ori, ajungând în țări precum Kenya (de cinci ori), Coasta de Fildeș, Africa de Sud, Uganda, Liberia sau Republica Centrafricană.

Foto: Arhiva personală Andrei Mihalca

Echipe mixte de medici veterinari și studenți din Cehia și România au studiat, în perioada 2006 – 2016, aspecte de biologie, ecologie, epidemiologie și taxonomie la diverse grupe de paraziți, atât la animale domestice, cât și sălbatice.

Participă la un prestigios concurs internațional de fotografie

Chiar și-n acest an, deși a fost pandemie, a fost de două ori. S-a-ntors de fiecare dată cu amintiri de tot felul, cu promisiunea de a reveni ori de câte ori are ocazia, dar și cu „un maldăr” de fotografii din locurile vizitate. Acum a hotărât să participe la un prestigios concurs internațional de fotografie, iar anunțul l-a postat pe contul său de Facebook.

Foto: Arhiva personală Andrei Mihalca

Pentru prima oară mă înscriu și eu la prestigiosul concurs Wildlife Photographer of the Year (#WPY58) patronat de Natural History Museum din Londra. Știu că nu am șanse, dar măcar gândul că am participat e reconfortant. Mai jos găsiți fotografiile cu care m-am înscris. Rezultatele vin în martie 2022”, a scris el pe Facebook.

Foto: Arhiva personală Andrei Mihalca

Găsiți fotografiile sale dacă intrați pe acest link.

Media9.ro a stat de vorbă, joi, cu Andrei Daniel Mihalca despre pasiunile sale: munca de cercetare, fotografia și, nu în ultimul rând, despre continentul african.

Andrei Daniel Mihalca este profesor în cadrul Departamentului de Parazitologie și Boli Parazitare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină (USAMV) din Cluj-Napoca, dar și prorectorul acestei instituții.

Foto: Arhiva personală Andrei Mihalca

Media9.ro: De când pasiunea pentru Africa?

Andrei Daniel Mihalca: Am visat de mic copil să ajung în Africa. Și când mi s-a oferit prima ocazie, am profitat. Prima dată a fost în 2006, în Kenya și Uganda.

Povestiți-ne, vă rugăm, cum a fost prima întâlnire cu continentul african.

A fost vorba de un context favorabil. Eu voiam de mulți ani să ajung în Africa și s-a ivit ocazia asta printr-un proiect al unui colaborator de-al meu din Cehia, care lucra deja de câțiva ani acolo pe alte teme. El avea nevoie de un medic veterinar cu un pic de experiență clinică. Așa am ajuns prima oară pe continentul african.

Foto: Arhiva personală Andrei Mihalca

În ce a constat acest proiect?

Am implementat un proiect de vaccinare antirabică. Am vaccinat câini antirabic, am fost prin școli și le-am prezentat ce se-ntâmplă cu rabia, protecție, cum se ia, cum se gestionează boala, plus muncă de cercetare. Am profitat de faptul că eram acolo și am făcut cercetare pe câini și pe alte animale, pe cimpanzei, pe pești … Am făcut destul de multe pentru prima expediție.

Înțeleg că iubiți continentul ăsta și v-ați întoarce ori de câte ori ați avea ocazia. E adevărat?

Da, categoric! Oricând m-aș întoarce. Și anul acesta am fost de două ori. Chiar dacă a fost pandemie, am făcut cumva și m-am dus. Iar când zic Africa, mă refer la adevărata Africă, cea sub-sahariană, e un loc special. Va rămâne tot timpul în sufletul meu. Știți cum e cu Africa? Ori o iubești, ori o urăști, nu e prilej de mijloc.

Ați trăit momente periculoase în care dumneavoastră sau echipa din care făceați parte să vă puneți viața în pericol?

Da, am fost atacați de o leoaică într-un parc național din Uganda, dar asta s-a întâmplat demult, cred că a fost în expediția din 2006. Apoi am fost atacați de un roi de viespi într-o mlaștină.

De asemenea, în Republica Centrafricană am fost atacați de elefanți. Eram în pădurea ecuatorială și colectam căpușe, tăuni și muște tze-tze. Au fost astfel de momente.

Revenind, de când aveți pasiunea pentru fotografie?

Pffoai, de mult timp, nici nu mai știu. N-am nici măcar un orizont de timp, dar cred că sunt peste 20 de ani, poate și mai bine.

În postarea de pe Facebook, spuneați că ați decis să participați la concursul internaționl Wildlife Photographer of the Year, dar nu v-ați acordat prea mari șanse. De ce spuneți asta? Am văzut că foarte mulți followers ai paginii dumneavoastră cred că, dimpotrivă, aveți șanse.

Ei, acolo participă profesioniștii, eu nu-s printre ei. Dar mi-am zis: hai să încerc, totuși! Vom vedea, rezultatele vor fi făcute publice în martie 2022.

****

Cine este Andrei Daniel Mihalca. Scurt CV

Andrei Daniel Mihalca (43 de ani) este clujean și a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în anul 2002. În 2007, a obținut titlul de doctor în medicină veterinară – specializarea Parazitologie în cadrul aceleiași instituții.

În prezent, profesorul universitar doctor Andrei Mihalca predă disciplina parazitologie și boli parazitare la USAMV unde este, totodată, și prorectorul acestei instituții. A coordonat diverse proiecte de cercetare în domeniul bolilor transmise prin vectori și medicină tropicală.

Este sau a fost implicat activ în proiecte de cercetare și medicină veterinară socială și medicină conservaționistă în numeroase țări din Africa sub-sahariană.

Andrei Mihalca este, de asemenea, editor la numeroase reviste științifice de specialitate precum și expert-consultant pentru companii multinaționale, agenții europene sau organizații neguvernamentale (WWF, Fauna Flora International, Veterinaires Sans Frontieres).

În acest an, a publicat un album fotografic initulat „Africa”. Albumul adună imagini cu peste 100 de specii de animale din 15 ani de expediții în Africa sub-Sahariană.

Fotografiile vin însoțite de povești cu și despre animale din parcuri naționale sau alte zone naturale din Kenya, Uganda, Africa de Sud, Namibia, Coasta de Fildeș, Liberia, Republica Centrafricană ori Somalia.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.