Supărată pe biserică: „De ce sunt nevoită să ascult slujba din boxe?”. Reacția bisericii: „O răutate”

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã  

O clujeancă din cartierul Mănăștur se arată foarte deranjată de slujbele ținute la boxe la biserica vecină cu blocul ei de pe strada Mehedinți. Clujeanca spune că are doi copii, dintre care unul cu nevoi speciale, și că în singura zi din săptămână când toți trei s-ar putea odihni, adică duminică, începe slujba, cu boxele puse.

Biserica este vecină cu blocurile ANL de pe strada Mehedinți. Foto: Media9

„Dacă eu sunt respectuoasă cu religia, timpul, obiceiurile celorlalți, eu de ce nu mă pot odihni? De ce sunt nevoită să ascult slujba din boxe? Nu mi se pare normal”, a reclamat, pe site-ul unde primăria înregistrează plângerile on-line, mama celor doi copii de pe strada Mehedinți.

Reclamația clujencei de pe strada Mehedinți

„Vă rog frumos să faceți ceva demersuri în legătură cu slujbele ținute de biserica de pe strada Mehedinti, nr. 41, Sf. Apostol și Evanghelist Matei. Pe scurt: blocurile de lângă biserică sunt în 99% locuințe cu o cameră, care pe timpul verii se încing foarte tare. Eu locuiesc cu doi copii, unul cu cerințe speciale, celălalt abia după examene. Nu ne putem odihni! Seara nu ne putem culca deoarece este foarte cald, când poate ne-am odihni, duminică, încep slujbele cu boxele puse. De ce? Nu sunt atâția enoriași. Practicarea cultului se poate face civilizat! Nimeni nu are probleme ca sărbătorile mari să fie mai gălăgioase, dar vara de ce? Pentru cine? Sau este o formă de convertire? Nu suntem cu toții ortodocși. Și nici nu vrem să fim. Dacă eu sunt respectuoasă cu religia, timpul, obiceiurile celorlalți, eu de ce nu mă pot odihni? De ce sunt nevoită să ascult slujba din boxe? Nu mi se pare normal. Când să ne bucurăm de zile libere și de lipsa școlii? Abia au copiii un pic de vacanță. Bănuiesc că domnii preoți nu locuiesc înghesuiți într-o cameră și nu sunt nevoiți să închidă ușile pe timp de vară deoarece unii cred că știu ce este mai bine pentru ei. Vă rog frumos. Cu stimă, Deak Csilla”, a reclamat clujeanca pe platforma mycluj.ro.

Reporterul Media9 a încercat, în cursul după-amiezii de miercuri, să ia legătura cu reprezentanții bisericii, dar la sediul de pe strada Mehedinți, nr. 41, totul era închis. L-a contactat la telefon pe preotul paroh, care a spus că biserica nu vrea să creeze neplăceri nici unei persoane odată cu susținerea slujbei de duminică.

 

„Cred că e vorba de o răutate. E vorba doar de o zi din săptămână, duminică, când se ține slujba și asta are loc între orele 10:00 – 12:00, nu de la 7:00 sau 8:00 dimineața, să încălcăm liniștea. Biserica noastră nu este prea încăpătoare, și de aceea am pus boxe. Dar boxele respective nu sunt montate afară, ci în pridvorul bisericii, iar volumul e redus. Mie îmi pare rău că s-a ajuns aici, deoarece nu vrem să deranjăm pe nimeni, indiferent de cultul religios al fiecărei persoane. Câteodată sunt și câte o sută de oameni care participă la slujba noastră de duminică și nu încap în biserică. Sunt multe persoane în vârstă care ne-au spus că n-aud slujba. Pentru aceste persoane au și fost montate boxele. Invităm Poliția locală și autoritățile în drept să vină și să verifice dacă nivelul decibelilor este mai mare decât cere legea. Încă o dată, îmi pare rău pentru disconfortul creat”, a explicat, pentru Media9, preotul paroh al bisericii Sf. Apostol și Evanghelist Matei de pe strada Mehedinți.

Nu este singura biserică din cartier, ba chiar din oraș, unde se țin slujbe la boxe ori bat clopotele în fiecare dimineață. Ține de procedurile bisericești, fie că vorbim de cultul ortodox, fie de cel catolic.

65

de decibeli este pragul fonic maxim admis prin lege în România. Trecerea pe stradă a unui vehicul mai greu produce, aproape sigur, un zgomot care depășește plafonul, avioanele urcă spre 90, probabil clopotele bat către 100 de decibeli.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.