Suntem „bocologi”. Trei radio-momente în care primarul a zis „nu”, dar apoi a descoperit că „da”

Emisiunile radio la care primarul Clujului participă au rostul lor. Sunt o metodă de comunicare cu cetățenii, mai ales cu cei care au o anumită vârstă și nu sunt “wired”. Pentru toți ceilalți există Facebook și Instagram. În aceste emisiuni, Emil Boc oferă informații pozitive și șarm personal. Dar și primește câte ceva. Vă vom oferi trei exemple, ca “bocologi” ce suntem, aici, la Media9.
2017 – trenul metropolitan. Într-o emisiune la Realitatea FM, primarul Clujului răspunde pufnind la întrebarea privind posibilitatea unei legături feroviare între Baciu și aeroport. Propunerea venise de la un ascultător; ulterior, arhitectul Șerban Țigănaș a spus: “Dacă eram în Olanda, exista deja”. În vara acelui an, CFR oferă un răspuns complex pentru Realitatea FM, în care susține posibilitatea introducerii unei linii metropolitane între Baciu și Jucu. Ideea este preluată și devine “trenul metropolitan” – un proiect mult mai ieftin decât centura sau metroul, mult mai rapid de implementat, pe care însă municipalitatea l-a așezat în același proiect cu trenul pe sub pământ și îl întârzie excesiv de mult.
2019 – stația de metrou Sopor. Într-o altă emisiune la radio, Emil Boc este întrebat dacă s-a gândit la o stație de metrou în noul cartier din Sopor. Când consideră că întrebarea este nelalocul ei, primarul dă un răspuns sictirit sau îl ironizează discret pe moderator. În acest caz, a fost a doua variantă. Numai că, ce să vezi? Anul acesta a apărut studiul de prefezabilitate pentru metrou, făcut de o asociere româno-franceză; de la IRA, traseul se desparte și are un cap de linie în zona CUG și altul în Sopor. Ce ironie!
2021 – culoar dedicat pentru tramvai. În mai, la radio, Emil Boc a fost întrebat aproximativ cam așa: “Ați anunțat un culoar pentru tramvai pe Bulevardul Muncii, odată ce prin planul urbanistic zonal se strabilește că se va lărgi carosabilul. Nu v-ați gândit să realizați astfel de culoare pentru tramvai și în alte părți ale Clujului?” Răspuns scurt: “Deocamdată am gândit un culoar doar pentru Bulevardul Muncii”. Cheia e acel “deocamdată”. La nicio lună distanță, în aceeași emisiune, primarul anunța triumfător implementarea culoarului pe Splaiul Independeței, cu tot cu acele sensuri unice care au fost primite reticent de comunitate. Istoria va consemna că „doar pentru Bulevardul Muncii” a venit mult după culoarul de pe Splai…
Sunt doar câteva exemple, or mai fi și altele, dar de acestea ne-am amintit acum. Poate ne veniți în ajutor dacă sunteți mai „bocologi” decât noi. Chiar și în lumina acestor cazuri, se vede clar că emisiunile radio sunt utile, întrucât îl pot pune pe gânduri pe întâiul vizionar al municipiului.
Pe de altă parte, sigur, trenul și metroul sunt doar proiecte pe hârtie. Dacă le vom și vedea vreodată, asta este o întrebare delicată.