Sunt mari prețurile la Târgul de Crăciun din Cluj? Comparație cu București, Brașov sau Constanța

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã  

Mulți clujeni sunt scandalizați de prețurile mari practicate de comercianți la Târgul de Crăciun din centrul orașului. Și în mare parte au dreptate: 13 lei un pahar cu ceai, 20 – 25 de lei o plăcintă (langos), 25 – 35 de lei un kurtos kalacs, 32 de lei o porție de sărmăluțe (250 de grame), 24 de lei o ciorbă de burtă, 45 de lei o porție de varză à la Cluj în pită și tot 45 de lei un burger.

Media9 a scris despre asta, iar articolul este mai jos:

De ce e atât de scump Târgul de Crăciun de la Cluj? O explicație: Primăria a concesionat târgul cu 9.200 de euro, iar organizatorul face (cel puțin) 200.000 de euro!

Dar ce să vezi? Prețurile la târgurile din țară sunt foarte apropiate cu cele întâlnite la Cluj. Vorbim de târgurile din marile orașe ale României. Iar oamenii de aici sunt, în general, la fel de scandalizați și de nemulțumiți ca și clujenii.

Cum e la Brașov

De exemplu, cunoscutul influencer Zoso scrie pe blogul său că la târgul de Crăciun din Piața Sfatului Brașov o clătită costă 25 de lei, iar un pahar de „vin fiert îndoit cu apă” face 10 lei. Influencerul mai spune că târgul este foarte prost luminat, dar cu toate astea seară de seară zona e „un furnicar”.

Postarea sa a stârnit reacțiile multor cititori; unii dintre ei i-au dat dreptate, adăugând că târgul de la Brașov, la fel ca multe altele, arată ca un „bâlci”. Alții au spus că nu e mare diferență între târgurile din România și cele din Occident.

„În Strasbourg și Colmar (Franța – n.r.) e cam 4 euro paharul de vin fiert. Nu e mai mare ca cel de la Brașov. Și cam la fel de prost. Și la fel de mega aglomerat ca la noi. Și tot cu hot-dog, plăcinte și gogoși și pe acolo”, a replicat unul dintre cititori.

„În Germania e 4-5 euro cana de vin fiert (200-250ml), 5 euro o porție de cârnat+chiflă, 7-8 euro friptura sau somon+chiflă, 4-5 euro scoverga cu diverse pe ea. Și înghesuială mare, sunt și câte 30-40 de persoane la o coadă. Am fost în mai multe orașe și orășele, e cam la fel peste tot”, a spus un alt urmăritor.

Târgul de Crăciun din Brașov. Sursa foto: zoso.ro

92 de lei o porție de mâncare în hala Laminorul Winter Wonderland

Am văzut ce prețuri sunt la târgul de Crăciun din Cluj și Brașov, dar ce se întâmplă în Capitală? Postarea unui bucureștean a stârnit un val de reacții, după ce a arătat într-un clip ce a cumpărat de mâncare cu 92 de lei la târgul de Crăciun din hala Laminorul Winter Wonderland din Sectorul 3. Este considerat cel mai mare târg de Crăciun indoor și outdoor din țară.

De acești bani, tânărul a cumpărat o frigăruie de pui, un cârnăcior, 3 mititei cu muștar, un suc și o lipie mică (foto jos, captură Tik Tok). 

„Să vezi și prețurile din Drumul Taberei…”, „Dacă îți luai și un gogoșar umplut cu varză dădeai 150 lei”, „Ce ai tu acolo nu face mai mult de 30 de lei cu tot cu suc”, au comentat alți internauți.

„Ai dat bine, la Constanța la târgul de Crăciun am dat 130 de lei pe 4 mici, 2 cârnăciori, o frigăruie și 2 ape”.

O altă persoană este de părere că „În Craiova, cu 90 lei, iei doar cârnatul, o porție de cartofi și o lipie”.

Te-ar putea interesa și acest articol:

S-a deschis târgul de pe platoul Sălii Sporturilor. E ruda săracă a celui din centrul orașului

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.