Studiu UBB Cluj-Napoca: organizatorii Untold au supraestimat câți bani ar fi intrat în oraș cu ocazia festivalului

Organizatorii UNTOLD Cluj-Napoca ar fi supraestimat câți bani a generat festivalul pentru oraș, se arată într-un studiu publicat sâmbătă de prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj-Napoca.
Studiul a fost realizat de conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Moisescu și se numește Estimare versus supraestimare: infuzia de capital în comunitatea locală clujeană generată de festivalul Untold.
Conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Moisescu este prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj-Napoca. Foto: FSEGA
La puțin timp după încheierea ediției din acest an a festivalului, Emil Boc declara că „Untold aducea 50 de milioane de euro în Cluj în 2019. Anul acesta, probabil mai mult”. Organizatorii festivalului au plusat: ar fi intrat 60 de milioane de euro.
Studiul de la FSEGA
Prodecanul de la FSEGA arată că, în absența unei descrieri transparente și clare a metodologiei utilizate, estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanților Untold în 2022 trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu edițiile din 2017 și 2019 ale festivalului au evidențiat tendințe de supraestimare din partea organizatorilor (+43% în 2017, respectiv +23% în 2019).
Profesorul Ovidiu Ioan Moisescu consideră că, pe cale de consecință, este foarte probabil ca valoarea cheltuielii medii pe participant-zi provenit din afara județului Cluj la ediția din 2022 a Untold să fie la rândul său supraestimată. Iată prezentarea făcută pe edițiile din 2017, 2019 și 2022.
UNTOLD 2017
Primul studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2018, cu referire la ediția din 2017 a festivalului1. Metoda utilizată a fost sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 1164 participanți proveniți din România.
Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2017 a Untold a însemnat 330.000 participanți-zi (dintre care 29% din municipiul Cluj-Napoca, 16% din București, 45% din alte localități din România și 10% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 100 euro / participant-zi (cel mai probabil organizatorii făcând referire la participanții proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca).
Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2017, așa cum a fost comunicată de către organizatori, luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, respectiv echivalând cheltuiala medie a participanților din străinătate cu cea a participanților proveniți din București, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca la ediția din 2017 a Untold se ridică la circa 70 euro / participant-zi.
Cu 43%
a fost mai mare estimarea organizatorilor Untold 2017 decât estimarea rezultată în urma studiului independent
Prin urmare, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2017 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca, a fost cu circa 43% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent.
UNTOLD 2019
Al doilea studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2021, cu referire la ediția din 2019 a festivalului. Metoda utilizată a fost și în acest caz sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 558 participanți la eveniment, inclusiv participanți din străinătate.
Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2019 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara județului Cluj pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 119 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din România, respectiv 130 euro / participant-zi în cazulcelor proveniți din străinătate.
Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2019 a Untold a însemnat 372.000 participanți-zi (dintre care 20% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 20% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 150 euro / participant-zi, în cazul celor proveniți din afara județului Cluj.
Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2019, așa cum a fost comunicată de către organizatori, și luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara județului Cluj la ediția din 2019 a Untold se ridică la circa 122 euro/ participant-zi.
10
milioane de euro reprezintă diferența între estimarea făcută de organizatorii Untold 2019 și cea realizată de studiul independent
Așadar, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2019 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara județului Cluj, a fost cu circa 23% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent. Prin urmare, ”infuzia de capital în comunitatea clujeană”, estimată de organizatori la circa 45 milioane euro pentru ediția din 2019 a Untold, se ridică la numai 36 milioane de euro, conform studiului independent amintit.
Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2019 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara județului Cluj pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 119 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din România, respectiv 130 euro / participant-zi în cazulcelor proveniți din străinătate.
Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2019 a Untold a însemnat 372.000 participanți-zi (dintre care 20% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 20% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 150 euro/ participant-zi, în cazul celor proveniți din afara județului Cluj.
Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2019, așa cum a fost comunicată de către organizatori, și luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara județului Cluj la ediția din 2019 a Untold se ridică la circa 122 euro/ participant-zi.
Așadar, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2019 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara județului Cluj, a fost cu circa 23% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent. Prin urmare, „infuzia de capital în comunitatea clujeană”, estimată de organizatori la circa 45 milioane euro pentru ediția din 2019 a Untold, se ridică la numai 36 milioane de EUR, conform studiului independent amintit.
UNTOLD 2022
Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2022 a Untold a însemnat 360.000 participanți-zi (dintre care 25% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 15% din străinătate), o cheltuială medie de 225 euro / participant-zi provenit din afara județului Cluj și o „infuzie de capital în comunitatea locală” de circa 60 milioane euro.
În absența unei descrieri transparente și clare a metodologiei utilizate, estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanților Untold în 2022 trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu edițiile din 2017 și 2019 ale festivalului au evidențiat tendințe de supraestimare din partea organizatorilor (+43% în 2017, respectiv +23% în 2019). Pe cale de consecință, este foarte probabil ca valoarea cheltuielii medii pe participant-zi provenit din afara județului Cluj la ediția din 2022 a Untold să fie la rândul său supraestimată.
49
de milioane de euro estimează studiul independent că ar fi intrat în oraș la Untold 2022. Organizatorii festivalului au avansat 60 de milioane de euro
Profesoruul Moisescu mai susține că dacă metodologia de estimare utilizată de organizatori în 2022 a fost similară cu cea folosită în 2019, poate presupune o supraestimare similară a cheltuielilor participanților (+23%), lucru care ar însemna o cheltuială medie de 183 euro / participant-zi din afara județului Cluj și, implicit, o „infuzie de capital în comunitatea locală” de circa 49 milioane EUR.
Studiul se găsește și pe pagina de Facebook a prof. Ovidiu Ioan Moisescu.