Studiu pentru parkinguri, creșe în toate cartierele. Soluții propuse pentru problemele clujenilor

Autor  admin   în       3 years în urmã     1506 Vizualizări.  

Bugetul Clujului pentru anul 2021 va fi, săptămâna viitoare, pe masa consilierilor locali. Ce îi interesează cel mai mult pe clujeni este portofoliul de proiecte de investiții – că vorbim despre infrastructură rutieră, despre bani care merg spre educație, sănătate, spații verzi și baze sportive, parkinguri, mijloace de transport în comun șamd. Proiectul de buget s-a aflat în consultare publică, iar USR PLUS a venit cu o serie de propuneri și sugestii care să producă schimbări structurale în oraș.

„Propunerile pe care le înaintăm concretizează câteva dintre cele mai importante obiective anunțate în programul de guvernare locală și rezultă din munca pe teren a consilierilor USR PLUS și din interacțiunea lor cu cetățenii, precum și din inițiativele membrilor din grupurile tehnice interne. Prin ele, vrem să contribuim la implementarea unui cadru predictibil pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru. Dacă, în ceea ce privește problemele de trafic, soluțiile se leagă de realizarea centurii metropolitane, când vine vorba de creșe, grădinițe, parcări, spații verzi, calitatea locuirii, avem nevoie de o foaie clară de parcurs și de un orizont bine definit de soluționare. În același timp, într-un Cluj care suferă sub impactul pandemiei, trebuie să reacționăm prin măsuri solide și sustenabile, din sfera sănătății publice și nu numai, pentru contracararea efectelor coronavirusului”, a spus Alexandra Oană, liderul de grup al consilierilor locali USR PLUS.

În viziunea USR PLUS, bugetul local de dezvoltare ar trebui să includă, printre priorități, următoarelor proiecte:

  • Implementarea unei rețele de senzori pentru monitorizarea calității aerului în 30 de școli, pentru a crește gradul de conștientizare în privința nivelului de poluare și a preîntâmpina riscurile de sănătate asupra celor mici.
  • Îmbunătățirea aplicației MyCluj, în principal prin facilități de evaluare a răspunsului primit de cetățeni și posibilitatea redeschiderii unei sesizări. 
  • Proiect de construire a unor creșe în toate cartierele Clujului; mai multe cartiere nu dispun deloc în acest moment de creșe de stat.
  • Proiect de construire a unui hub educațional – creșă, grădiniță, școală – în Bună Ziua; cu excepția unei creșe, acest cartier nu dispune în momentul de față de  infrastructură educațională.
  • Alocarea unui fond de reparații pentru Spitalul de Pediatrie.
  • Realizarea unui studiu științific privind arealul Hoia, pentru a fundamenta creșterea gradului de protecție pentru această zonă.
  • Elaborarea unui studiu care să stabilească exact câte parkinguri sunt necesare în oraș, amplasamentul lor, orizontul de timp în care vor fi construite. Acest plan va fi util și pentru a se putea întocmi un plan de creștere a dimensiunii spațiilor verzi în oraș.
  • Înființarea unui departament de optimizare continuă a activității din Primărie și din instituțiile subordonate, pentru a se crește eficiența acestora

Reprezentanții USR PLUS cred că aceste proiecte setează perspectiva unei dezvoltări durabile și sustenabile a municipiului până în anul 2030. “Clujul are resursele financiare, umane și tehnice pentru a-și rezolva problemele, trebuie să profităm de conjunctura favorabilă pentru a le pune în aplicare”, a mai subliniat consilierul local Alexandra Oană.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.