“Stop construcțiilor haotice”. Interviu cu Bogdan Pivariu, primarul Floreștiului (I)

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3752 Vizualizări.  

* Noul primar al Floreștiului, Bogdan Pivariu, spune că va comanda un studiu de trafic, pentru rezolvarea problemelor de mobilitate din interiorul comunei.

* “Stop construcțiilor haotice”, este mesajul lui Pivariu către dezvoltatorii imobiliari: “Nu vom mai permite blocuri între case și nici blocuri în curtea caselor”.

* Zona de nord a Floreștiului, din preajma drumului agricol, ar putea fi gândită precum cartierul Sopor, din Cluj-Napoca, unde s-a generat un masterplan în urma unui concurs de soluții. Cum vede Pivariu dezvoltarea acelui spațiu, în interviul de mai jos.

Floreștiul și-a ales un primar tânăr, 35 de ani, căruia nu îi lipsește deloc entuziasmul. Bogdan Pivariu s-a pus pe treabă imediat după învestire. Așa cum am scris de multe ori, comuna Florești este departe de a-și fi atins potențialul maxim; sunt multe lucruri de pus la punct. Mobilitate, urbanism, educație, sănătate, digitalizare, relaxare, sport – în toate domeniile este loc de mai bine.

Media9 a încercat să vadă viitorul comunei prin ochii noului primar. A realizat un interviu care, deși a durat mai mult de o oră, l-a lăsat cu planuri nedezvăluite pe Bogdan Pivariu. Nu pentru că vorbește rar, ardelenește, ci pentru că are planuri multe. Am plecat în discuția noastră de la primele măsuri: Pivariu a scos din biroul lui Horia Șulea tot, de la mobilă la plante ornamentale; și-a redecorat biroul, ca să răspundă nevoii sale de eficiență. După o oră, am ajuns cu vorbele la felul în care va atrage fonduri: proiecte europene, dar și naționale. Primarul e deja pregătit să facă un drum la Palatul Victoria, pentru a-i cere premierului Ludovic Orban fonduri necesare dezvoltării Floreștiului.

Ca să nu vă plictisim, am împărțit interviul în mai multe capitole. Azi vi-l prezentăm pe primul, în care edilul șef al Floreștiului vorbește despre mobilitate și urbanism, două dintre marile dureri ale locuitorilor comunei. Am început însă, așa cum precizam, cu primele decizii după instalarea sa în funcție.

– Domnule Bogan Pivariu, care au fost primele măsuri pe care le-ați luat ca primar? Aveți deja mai bine de două săptămâni de la învestire.

– Sunt multe decizii pe care le-am luat, am avut zile pline. Am promis un audit financiar și tocmai am identificat sursa de finanțare; vor fi evaluate cu această ocazie toate proiectele derulate de Primărie. În paralel, fac o analiză a personalului și a eficienței actului administrativ. Am spus-o în campanie și acum vreau să pun în practică: cetățeanul trebuie să aibă în angajatul Primăriei un partener.

– Ce ați păstrat de la fostul primar?

– Nu stau pe scaunul său (râde). Am decis să renunț la tot ce era în birou, de la mobilă la plante decorative. Acestea au fost mutate în alte spații din Primărie. Am o altă viziune, un altfel de birou, vreau să ofer o altă deservire a celor care doresc să interacționeze cu primarul. Am reorganizat pentru că mie întotdeauna mi s-a părut un birou nefuncțional. Acum e o zonă de lucru pentru primar, cu spații dedicate colaborării cu aparatul și discuțiilor cu terți.

– Haideți la lucrurile care îi dor cel mai mult pe floreșteni. Cum vedeți problema mobilității?

– Mobilitatea este una dintre marile teme pentru Florești. Avem un trafic pe drumul național, cu acces înspre și dinspre Cluj-Napoca, și unul în interiorul comunei. Așa cum se știe, în câțiva ani vom avea centura metropolitană, care va schimba radical situația. Acolo suntem implicați împreună cu Ministerul Transporturilor, cu Cluj-Napoca și celelate comune din jurul municipiului. Nu renunțăm nici la centura de sud, care se va conecta cu centura metropolitană, în nodul de la Spitalul regional de urgență. Pe lângă soluțiile deja cunoscute, vom căuta și soluții alternative. Dacă tot mai mulți cetățeni vor găsi la Florești creșe, grădinițe, școli, locuri de muncă, nu vor mai avea motive să facă naveta. Astfel, se poate elimina o parte din traficul de pe DN1.

Ceea ce stă în puterea noastră 100% este însă problema mobilității din interiorul comunei. Vom comanda un studiu de trafic pentru Florești, cu semnalarea punctelor fierbinți și cu indicarea soluțiilor de rezolvare a lor. Studiul va oferi informații importante despre numărul de mașini, timpi de așteptare, dinamica traficului în funcție de ore și de zilele săptămânii. Odată ce vom avea aceste date, se vor putea gândi și soluții, care să fie corelate între ele. Ne dorim o strategie integrată.

– Ce faceți cu urbanismul din Florești?

– Ne trebuie un nou plan urbanistic general (PUG). După învestire, m-am întâlnit cu autorului PUG-ului încă neaprobat al Floreștiului, domnul Radu Spânu, și l-am rugat să îmi prezinte tot ce s-a întâmplat privitor la acest plan. Voi vrea împreună cu mai mulți specialiști în urbanism să studiem problema, să găsim cele mai bune soluții și să gândim un PUG adaptat pentru viitorul Floreștiului. PUG-ul va fi o Constituție a Floreștiului imobiliar. Este nevoie să prevedem mai multe spații verzi, locuri de joacă, unități de învățământ. Avem o singură creșă de stat la Florești și este nevoie de mai multe, la fel cum avem nevoie de grădinițe și școli mai numeroase. Trebuie ca floreștenii să fie școlarizați la ei acasă.

– Aveți un buget suficient să construiți multe unități de învățământ?

– Pe unele ni le vom asuma noi, pe altele le vor construi marii dezvoltatori imobiliari din comună. I-am și întrebat pe unii dintre ei dacă nu ar fi dispuși ca, în viitoare planuri urbanistice zonale (PUZ), să includă creșe sau grădinițe. Au fost de acord, mai ales că e posibil ca o asemenea facilitate să le aducă mai mulți cumpărători din rândul tinerilor care doresc să aibă copii. Și nu doar atât. Am discutat ca în viitoarele PUZ-uri să includă și alte facilități, ca săli de fitness, locuri de joacă pentru copii și piscine, chiar și indoor, cu acces nerestricționat. Vom avea o abordare nouă pentru PUZ-uri, o nouă filosofie.

– Cum v-ați dori să arate zona de nord a Floreștiului, din jurul drumului agricol?

– Acolo aș vedea o zonă rezidențială cu construcții aerisite, în special locuințe individuale sau cuplate, cu drumuri trasate, cu o zonă verde generoasă. Trebuie tratată toată zona unitar. Așa văd eu, dar trebuie să studiem problema împreună cu specialiștii. Mi-ar plăcea să gândim acel spațiu exact ca noul cartier Sopor, al Clujului, pentru care s-a făcut un concurs internațional de soluții. Să facem un masterplan, iar construcțiile viitoare să respecte fidel prevederile. Este foarte important, ca regulă generală pentru Florești, că nu vom mai permite blocuri între case și nici blocuri în curtea caselor. Ședințele de Consiliu Local nu va mai fi o comisie de urbanism; am un plan să angrenez mulți urbaniști în dezbaterile din Florești, ca să nu mai facem urbanism după ureche. Mesajul meu este “stop construcțiilor haotice”.

(va urma)

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.