Stație de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea deșeurilor, investiție lângă Cluj

Autor  admin   în       1 year în urmã     2177 Vizualizări.  

O instalație de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca urmează să fie realizată în satul Dezmir, Apahida. 

Deocamdată, proiectul trebuie să treacă de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, pentru obținerea acordului de mediu.

Anunțul a fost făcut de Consiliul Județean Cluj pe site-ul proriu. Proiectul și motivele care îl fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului, Calea Dorobanți, nr. 99, și la adresa http://apmcj.anpm.ro 

Clujenii interesați pot înainta comentarii/observații în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a APM Cluj.

1.085.000

de tone este capacitatea totală de depozitare a CMID.

Depozitul actual din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) are o capacitate de depozitare de 1.085.000 tone iar până în toamna anului trecut erau depozitate cca 335.000 tone deșeuri.
Instalația/instalațiile propuse să asigure tratarea/valorificarea energetică a unei cantități de aprox 35.000 tone/an (ceea ce reprezintă cca 62% din cantitatea de deșeuri care a fost estimată că ajunge anual să fie eliminată prin depozitare la celula 1 a CMID- estimarea fiind de 56.000 tone anual).

Despre realizarea acestei investiții se discută de mai bine de un an.

68

de milioane de euro reprezintă veniturile obținute din valorificarea energetică a deșeurilor.

Investiția ar putea aduce independență energetică a județului, au susținut inițiatorii proiectului.

DECLARAȚIE

„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic.

Dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține 68 de milioane de euro – putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee sau reabilita 270 km de drum.

Viziunea noastră este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, 2 martie 2022

Conform administrației județene, investiția ar putea fi realizată din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost/beneficiu a studiului demarat.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.