Starea de alertă, după 15 mai: mall-urile rămân închise
După 15 mai, conform reglementărilor stării de alertă, mall-urile vor rămâne în mare parte închise. Se pot deschide magazinele care au intrare separată. Un exemplu ar fi Decathlon, care are intrare și din exteriorul complexului Vivo, din Cluj. De asemenea, se pot relua anumite activități economice din interiorul mall-urilor.
„Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale cu acces asigurat din afara incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului. Aici sunt prevăzute câteva excepţii. Pentru operatorii care îşi desfăşoară activităţile în centrele comerciale, precum cele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele”, a declarat luni Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al guvernului.
Deplasarea persoanelor în afara localităților este permisă din 15 mai în următoarele situații:
1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie.
De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va mai fi permisă şi pentru următoarele motive:
1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Guvernul a prezentat luni proiectul de act normativ prin care intenționează să legifereze noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, după expirarea pe 15 mai stării de urgență. Măsurile urmează să fie dezbătută cu celeritate în Parlamentul României.