Spitalul ultra-modern, cu heliport, al Clujului. Arhitecții spanioli aduc planul în fața Primăriei

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     3710 Vizualizări.  

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) va dezbate joi planul urbanistic zonal al celui mai modern spital al Clujului, noul centru integrat de transplant de pe strada Hașdeu. În toamnă, concursul de soluții a fost câștigat de spaniolii de la Pinearq, asociați cu Dico&Țigănaș, biroul clujean de arhitectură care a imaginat, printre altele, Sala Polivalentă și Cluj Arena.

7,4

hectare are terenul deținut de Consiliul Județean în zona Victor Babeș – Hașdeu.

Vor fi două corpuri de clădire legate. Unul va avea patru niveluri de subsol, parter, cinci etaje întregi și unul retras, cu înălțime maxină de 28,5 metri, celălalt cu un etaj mai puțin și 25,5 metri în cel mai înalt punct al său. Suprafața construită desfășurată totală va fi de 42.000 de metri pătrați. La parter a fost proiectată o capelă.

Arhitecții au gândit și o zonă verde în preajma clinicii, unde urmează să fie plantați arbori. 6.460 de metri pătrați va avea zona verde.

Spitalul va rezolva o mare problemă a Clujului: va avea heliport. În acest moment, elicopterele sanitare sunt obligate să aterizeze pe aeroport. S-a discutat despre construirea unui heliport pe parkingul Primăriei, dar ideea a fost momentan abandonată.

3,8

milioane de euro este valoarea premiului câștigat de asocierea Pinearq (Spania) – Dico & Țigănaș (România) la concursul internațional de soluții pentru Centrul Integrat de Transplant (CIT) Cluj-Napoca.

S-a stabilit și câte paturi va avea fiecare unitate. Urologie și transplant renal – 88, pneumoftiziologie și chirurgie toracică – 72, transplant de cord – 36, transplant hepatic – 36, terapie intensivă – 45. Vor exista și 14 paturi pentru spitalizare de zi.

“În Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord), conform raportului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, se manifestă importante discrepanțe în ceea ce privește accesul la serviciile medicale. Statisticile evidențiază rolul municipiului Cluj-Napoca drept centru regional de excelență în domeniul medical, precum și slaba dezvoltare a serviciilor medicale în județele Sălaj, Bistrița-Năsăud și Satu Mare. Municipiul Cluj-Napoca beneficiază de întreaga infrastructură necesară pentru a susține un centrul de transplant multi-organ, care să deservească întreagă regiune: unități medicale cu tradiție, cu un număr mare de institute de excelență în domeniul bolilor cardiovasculare, oncologiei, urologiei și transplantului renal, precum și cu un număr mare de spitale generale și de specialitate sau instituții de învățământ superior în acest domeniu”, se arată în studiu. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.