Spitalul Regional Cluj: lucrările efective nu au început, mutarea utilităților întârzie

Spitalul Regional de Urgență Cluj (SRU), un proiect promis încă din 2004 și considerat crucial pentru Regiunea de Nord-Vest, rămâne într-un stadiu incipient, în ciuda multiplelor declarații optimiste din partea autorităților și constructorilor. Deși lucrările pregătitoare trebuiau să fie finalizate în decembrie 2024, acestea par departe de termenul stabilit, iar construcția efectivă a spitalului nici măcar nu a început.
Un progres mai degrabă administrativ decât fizic
Până acum, singurele intervenții notabile constau în mutarea rețelelor de utilități din zona viitorului amplasament din comuna Florești și lucrări pregătitoare precum excavarea și realizarea pereților mulați. Constructorul general, Ubitech Construcții, a raportat recent un progres de 80% la această primă etapă, dar, în realitate, acestea sunt doar lucrări auxiliare.
Contractul de 52 de milioane de lei pentru pachetul 1, semnat în februarie 2024, stipula că finalizarea lucrărilor pregătitoare trebuie să aibă loc în 8 luni de la ordinul de începere, emis în aprilie. Cu toate acestea, la finalul anului, nici măcar aceste activități preliminare nu sunt finalizate. În aceste condiții, începutul efectiv al construcției spitalului rămâne incert.
Un proiect întârziat încă din fază incipientă
Proiectul SRU Cluj a fost anunțat ca un model de modernizare a infrastructurii sanitare din România, dar realitatea de pe șantier arată o altă față a situației. Termenul inițial de operare – anul 2026 – devine din ce în ce mai improbabil.
Istoricul proiectului este marcat de întârzieri și schimbări de locație, fiind vehiculat încă din 2004. Inițial, Consiliul Județean a dorit amplasarea în Apahida, dar decizia a fost revizuită ani mai târziu, iar terenul din Florești a devenit locația finală. Însă, chiar și cu finanțarea asigurată din fonduri europene și credite de la BEI, proiectul bate pasul pe loc.
Promisiuni versus realitate
Costurile estimate pentru SRU Cluj au crescut de la 578 milioane de euro la 660 milioane de euro, reflectând o tendință de supraestimare a resurselor necesare și subestimare a timpului de execuție.
Se dorește dotarea spitalului cu 850 de paturi, un bloc operator integrat și centre specializate pentru cazuri complexe. Pentru a asigura accesul către spitalul regional, se lărgește drumul național 1 și urmează să se creeze și un drum median. De asemenea, va beneficia și de o bretea de legătură către centura metropolitană a Clujului.