Spitalul de 150 de milioane de euro al Clujului. Noua filosofie: patul și medicul
“Spitalul pediatric monobloc este cel mai mare proiect derulat de administrația județeană și este o investiție unică în această parte a Europei”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Săptămâna trecută, juriul a anunțat proiectul câștigător în urma concursului de soluții; din 28 de proiecte înscrise, a câștigat cel realizat de Planho Consultores, din Sevilla, Spania. Investiția și terenul pe care ar urma să se realizeze spitalul, din Borhanci, sunt în gestiunea Consiliului Județean.
150
de milioane de euro este valoarea acestui spital, bani pe care Consiliul Județean speră să îi obțină din Planul național de redresare și reziliență.
“Mă gândesc la construirea unui spital de la zero încă de când am construit stadionul. Atunci ne-am întrebat stadion sau spital. Conjuctura a făcut să construim stadionul mai repede, dar ridicarea unui spital este un vis mai vechi”, a subliniat Alin Tișe.
Consiliul Județean are 17 hectare în Borhanci, iar spitalul se va întinde pe 11 hectare, chiar lângă viitoarea centură metropolitană. Ar urma să aibă 510 paturi și 1.288 de angajați, dintre care 499 de medici (196 definitivi și 303 rezidenți). Dacă observăm, aproape un medic la un pat.
Vor fi 12 secții, va exista și un centru de cercetare în domeniul pediatric. Vor fi trei corpuri de clădire și se va amenaja un heliport.
“Studiul de fezabilitate va fi terminat până la sfârșitul anului, în luna decembrie, tot atunci se va finaliza și planul urbanistic zonal. Proiectul tehnic are termen de finalizare luna iunie 2022. Atunci ne dorim să facem licitația pentru execuție. Până vara viitoare vom ști dacă banii din PNRR rămân și vor fi primiți ca finanțare”, a spus astăzi Alin Tișe.