Spitalul care se modernizează văzând cu ochii. Vicepreședintele CJ Sălaj: “Suntem pasionați de sănătate”
Vremurile când pacienții din Sălaj fugeau la Cluj, poate chiar și la Târgu Mureș, pentru un tratament specializat se apropie de sfârșit. Spitalul județean din Zalău este într-un amplu proces de modernizare. Până în 2023, acesta ar urma să devină o unitate medicală modernă, care va putea concura cu Clujul și Mureșul în multe privințe; se extind unitatea de primire a urgențelor, blocul operator și ambulatoriul, iar dotările vor fi la cele mai înalte standarde. Banii vin din fonduri europene, de la bugetul național și din cel al județului Sălaj.
6,8
milioane de euro s-au investit sau urmează să se investească, exclusiv din fonduri atrase de la Bruxelles, în spitalele din Sălaj, dar cele mai multe în Spitalul Județean de Urgență.
Timp de peste 20 de ani, Spitalul Județean de Urgență Sălaj a fost ocolit de investiții. Apoi a venit, în urmă cu nouă ani, descentralizarea unităților spitalicești cu paturi, decisă de fostul ministru Cseke Attila. Autoritățile locale au preluat în administrare acest spital și, în ultima perioadă, au direcționat din fonduri europene, naționale sau locale sume generoase pentru modernizare.
Am discutat cu Szilagyi Robert Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj. “Descentralizarea și principiul subsidiarității sunt foarte importante, adică să aduci deciziile cât mai aproape de cetățean. Asta a făcut ministrul Cseke și a fost cea mai importantă măsură luată în Sănătate. Ar avea grijă de spitalul nostru cineva din minister? Sunt 370 de spitale în țară. Cei din județ știu mai bine ce nevoi sunt și se pot implica”, a explicat Szilagyi contexul în care se realizează aceste investiții generoase.
În acest moment, există opt proiecte importante de modernizare, unele finalizate, altele doar în faza de proiectare.
Proiectele din fonduri europene
1. Extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU). Sursă de finanțare: Programul Operațional Regional (POR). Valoare totală: 11,4 milioane de lei. Sumă contractată din fonduri europene: 6,7 milioane de lei.
2. Dotare cu aparatură medicală a ambulatoriului. Sursă de finanțare: POR. Valoare totală: 11,6 milioane de lei. Sumă contractată din fonduri europene: 10,7 milioane.
3. Dotări pentru ambulatoriul de specialitate. Proiect retrospectiv, deja finalizat. Sumă atrasă prin POR: 821 mii lei.
4. Investiții în ambulatorii Spitalul Județean de Urgență Sălaj și Spitalul Orășenesc Șimleul Silvaniei. Proiect reprospectiv, deja finalizat. Sumă atrasă prin POR: 13,7 milioane de lei.
Proiecte din fonduri de la bugetul județului și/sau naționale:
5. Extinderea și dotare bloc operator și spitalizare de zi. Valoare totală: 75 de milioane de lei (din care dotarea este cea mai costisitoare, aproape 42 de milioane).
6. Extindere pe verticală a ambulatoriului și dotare cu aparatură pentru pacienții cu boli cardiovasculare (angiograf, bronhoscop etc)
7. Reabilitare secție de recuperare – 2,8 milioane de lei
Solicitare depusă la Compania Națională de Investiții (CNI):
8. Exindere și modernizare secția de psihiatrie – 22 de milioane de lei
La finalul lucrărilor de la punctul 5, vor fi 44 paturi pentru spitalizare de zi medicală, oncologică și chirurgicală, destinate copiilor și adulților. Blocul operator va avea zece săli destinate intervențiilor chirurgicale. Va exista un compartiment de îngrijire la domiciliu și o stație de sterilizare.
Proiectele retrospective sunt, așa cum spuneam, terminate. Cele noi au ca termen de finalizare 2023. Conducerea Consiliului Județean Sălaj și cea a Spitalului Județean de Urgență speră ca proiectul de extindere pe verticală a ambulatoriul și dotarea sa cu un angiograf, cu bronhoscoape și alte aparate necesare pacienților cu boli cardiovasculare să se finalizeze mai repede, până în 2021.
“Spitalele din Sălaj devin din ce în ce mai aglomerate, așa că necesită extinderi. Am găsit oportunitatea de a atrage fonduri și am aplicat. Extindem clădirea Spitalului Județean de Urgență: realizăm un corp nou la Unitatea de Primiri Urgențe, se vor realiza spații suplimentare pentru ambulatoriu și spitalizare de zi, vom avea zece noi săli de operații, pentru că, și la Zalău, s-a ajuns să se aștepte pentru intervenții chirurgicale, la fel ca în marile centre universitare. Avem în vedere dotarea fiecărei secții cu aparatură nouă și performantă, mai ales la UPU, unde fiecare secundă contează. UDMR a depus la legea bugetului, prin domnul deputat Seres Denes, un amendament prin care am primit 15 milioane de lei pentru proiectul de modernizare a spitalizării de zi, a blocului operator și dotarea cu apatură de ultimă generație a întregului spital. În bugetul pentru 2020, tot UDMR, prin domnul deputat Seres, a obținut un amendament de 7 millioane de lei pentru proiectul de extindere pe verticală și dotare a ambulatoriului de specialitate de la SJU. Suntem pasionați de sănătate, aici, la Sălaj”, a spus Szilagyi Robert Istvan (foto).
La toate acestea se adaugă și un proiect de realizare a unei parcări semiîngropate, cu o capacitate de 81 de locuri, respectiv a unei zone de agrement dotată cu echipament de fitness, în fața spitalului.
Modernizarea și extinderea vine și cu o mărire a schemei de personal. „Va fi nevoie de angajări, dar mai întâi să vedem lucrările finalizate. Vom discuta cu conducerea spitalului acest subiect, avem o colaborare foarte bună”, a subliniat vicepreședintele CJ Sălaj.
Timp de peste 20 de ani, Spitalul Județean de Urgență Sălaj a fost ocolit de investiții. Acum, acestea vin din toate direcțiile, încercând parcă să recupereze timpul pierdut. Totul e ca pacienții să simtă și să bată tot mai rar drumul Clujului sau al Mureșului.