“Sperăm ca cea mai mare parte a clujenilor să se reîntoarcă la sistemul de termoficare centralizat”. Câte apartamente s-au deconectat în 20 de ani
Consiliul local a aprobat astăzi bilanțul energetic al sistemului public de alimentare cu energie termică al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021 și pierderile tehnologice în sistemul public de alimentare cu energie termică. La ședință a participat și directorul Termonapoca, Emil Miron, căruia doi consilieri locali, Vladimir Mătușan, de la PSD, și Călin Groza, de la USR, i-au cerut explicații.
Iată câteva cifre interesante despre sistemul de termoficare din Cluj:
20.700
de apartamente au rămas conectate la sistemul public de termoficare. Atenție, în 2001 erau 84.000. La asta trebuie adăugate și miile de apartamente nou construite, care nu sunt conectate la Termonapoca.
138
de kilometri de rețea de termoficare are Clujul în acest moment.
70
de centrale termice mai există în Cluj, în acest moment.
33%
din energia produsă se pierde, iar două treimi din aceasta din vina rețelei de distribuție.
105
angajați mai are Termonapoca astăzi; acum 20 de ani erau 1.200. Au fost concediați cei peste 700 de fochiști, iar
205
milioane de euro este suma necesară modernizării rețelei de termoficare, așa cum apare în strategia aprobată de Consiliul local anul acesta, iar centralele s-au automatizat.
“Este un efort deosebit făcut de Primăria clujeană, de unitatea noastră, de toți cei care lucrează la aceste instalații pentru a avea un sistem de energie modern, cu pierderi minime și eficiență ridicată. Sperăm ca astfel cea mai mare parte a clujenilor să se reîntoarcă la sistemul centralizat”, a spus directorul Termonapoca, Emil Miron, în ședința CL de astăzi.
Termonapoca pregătește licitații pentru modernizarea întregului sistem de distribuție și transport din sistemul de termoficare al Clujului.