Specialist maghiar despre drepturile minorităților în țara noastră: „România primește o notă bună”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     973 Vizualizări.  

Discuția despre drepturile pe care le au minoritățile naționale din România, în special cea maghiară, este una care se poartă permanent. Mai ales în preajma unor alegeri și, iată, în curând vom fi chemați de patru ori la urne.

Care este însă adevărul despre drepturile maghiarilor din România ne spune chiar un specialist maghiar. Profesorul Kántor Zoltán, originar din Timișoara, este director al Research Institute for Hungarian Communities Abroad din Budapesta, instituție subordonată guvernului Ungariei. Practic, cu asta se ocupă. El a susținut zilele trecute, la Cluj, conferință „Nationalism and kin-state policy: Hungary and the Hungarians Abroad”. Kántor a recunoscut în cadrul conferinței că România este printre țările europene care acordă cele mai multe drepturi minorităților naționale.

„Se poate discuta foarte mult, oare dă România suficiente drepturi minorităților naționale? Dacă comparăm România cu multe alte țări din Europa, România primește o notă bună în acest domeniu. În același timp, observăm că maghiarii nu sunt perfect satisfăcuți și Ungaria spune că ar fi bine să existe mai multe drepturi. Dar problematica aceasta este subiectivă, eu nu doresc aici să iau o poziție”, a spus Kántor Zoltán.

Citește și:

Statistică: etnicii maghiari din Transilvania evită căsniciile mixte. Fenomenul este mai pronunțat aici decât oriunde în bazinul carpatic

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.