SPECIAL. Suntem peste tot! Un clujean a înființat o asociație care își propune să asigure viitorul alimentar al Canarelor
Un fost jurnalist clujean, care de mai bine de opt ani trăiește în Tenerife, Spania, și-a înființat o mică asociație, dar care are un mare plan: proiectarea viitorului în arhipelagul Canare. Ar urma să genereze resurse pentru alimentație și alimentație adaptată la resurse. Din asociație mai fac parte agricultori, apicultori, bucătari, nutriționiști, brutari și avocați.
„Ambiția noastră e să producem pământ și apă, produse agricole noi sau să le regândim pe cele vechi în așa fel încât să asigurăm siguranța alimentară a arhipelagului”, explică Emanuel Ciocu.
Foto: Arhivă personală via Facebook
Dar cine este clujeanul care a gândit acest plan ambițios. Emanuel Ciocu (45 de ani, foto sus) a lucrat multă vreme la Monitorul de Cluj, apoi la Evenimentul Zilei și Cotidianul. A scris pentru presă, pentru teatru, televiziune și literatură, dar și pentru publicitate. De asemenea, a făcut consultanță în comunicare.
În vara anului 2013, a plecat într-o vacanță în Tenerife, Arhipelagul Canare, cu soția și copilul lor, care atunci avea 3 ani. Și i-a plăcut foarte mult. Alături de soția sa, a lucrat mai bine de șase ani într-un restaurant cu specific vegan. Dacă la început erau doar câteva rețete, în cei șase ani, Emanuel și soția sa au inventat peste 1.000.
Foto: Arhivă personală via Facebook
Cu timpul, Emanuel și-a dat seama că multe din plantele, legumele și fructele care se produc aici nu sunt suficient de bine valorificate. Și fiindcă s-a îndrăgostit iremediabil de locurile și de oamenii de aici, a decis să nu mai plece.
Și-a cumpărat o „finca”, o mică fermă, în care a început să cultive, în afara produselor autohtone, plante aromatice ce-i aduc aminte de casă. Ulterior, cu soția sa, care e nutriționist, a deschis o pizzerie, care, de fapt, „e un mic hub, un loc de întâlnire cu prietenii noștri din asociație”. Acum vrea să pună umărul și să ajute cu acest proiect comunitatea în care trăiește.
Planul care îmbină mai multe pasiuni
Fostul jurnalist clujean și-a expus proiectul pe contul său de Facebook. „Care e marele plan de viitor? Unul care combină pasiunea pentru bucătărie, nutriție, natură, ecologie, agricultură, dar mai ales pentru Canare și pentru oamenii de aici. Așa cum spuneam, în maximum cinci ani, vreau să mă <pensionez> și să lucrez pentru comunitate.
Așa că am fondat de pe acum în plan restrâns, pentru moment, o asociație care are ca scop proiectarea viitorului în Canare, care să genereze resurse pentru alimentație și alimentație adaptată la resurse. Ambiția noastră e să producem pământ și apă, produse agricole noi sau să le regândim pe cele vechi, în așa fel încât să asigurăm siguranța alimentară a arhipelagului.
Mai puține alimente importate, zero reziduri
Lucrăm cu cele două universități, cu autoritățile locale și regionale, cu oamenii de afaceri, agricultori și bucătari pentru a ajunge la <Zero reziduri>, economie circulară, adaptarea de noi culturi agricole subtropicale eficiente economic și exploatarea inteligentă a celor actuale.
De includerea în alimentație a plantelor sălbatice și extinderea utilizării celor cultivate, să generăm viitoarea alimentație aici, adaptată la resurse și necesități. Să importăm mai puține alimente, dar mai ales deșeuri. Știu, e complicat și ambițios.
Dar încercăm să generăm soluții pentru probleme și nu invers. Să transformăm toate reziduurile organice în pământ fertil (compost), să educăm copiii să trăiască în Epoca Plasticului, bucătarii și cei care gătesc acasă să privească cu alți ochi resursele locale etc.
Ideea e că avem planuri de afaceri pentru cei dispuși să investească în proiecte sustenabile în Canare, de la 100.000 la 5.000 000 de euro. Aici suntem, dacă vreți să contribuiți, investiți, criticați”, a transmis, pe contul său de Facebook, Emanuel Ciocu.
Santa Cruz de Tenerife. Foto: Emanuel Ciocu
Care este planul lui Emanuel Ciocu
Fostul jurnalist clujean a povestit și de „planul său”, explicând nevoia de a genera resurse pentru alimentație în Canare.
„Arhipelagul Canare este reprezentat de 7 insule, 8, cu indulgență,, împărțite în 2 provincii reunite într-o Comunitate Autonomă, parte din Regatul Spaniol, dar cu guvern și parlament locale, fiecare insulă fiind administrată de un Cabildo Insular, adică prefectură.
Caracteristicile fiecărei insule variază, dar în principiu se bucură de o climă subtropicală, care se schimbă chiar în aceeași insulă, de la deșertică până la temperată. Economic, insulele depind foarte (prea) mult de turism și de o agricultură fragmentată de relieful accidentat”, explică Emanuel Ciocu.
80% din reziduri se îngroapă
El mai spune că industriile sunt insignificante și că, de facto, Canarele sunt printre cele mai sărace zone ale Spaniei, cu o mulțime de probleme.
„Populația actuală este undeva la peste 2,5 milioane de locuitori, majoritatea concentrată în cele două insule capitale, Santa Cruz de Tenerife și Las Palmas. Turiștii, undeva la 11 milioane anual în context non-pandemic. Din punct de vedere alimentar, insulele sunt absolut dependente, atât pentru alimentația proprie, dar mai ales a turiștilor, de importuri, majoritatea din Spania.
Asta înseamnă că ne lipsește siguranța alimentară, că avem o alimentație nesustenibilă, nedaptată la condițiile locale, dar și la necesitățile nutriționale reale, pentru că avem cea mai mare rată de obezitate și diabet din Spania. Și că tot ce importăm aduce cu sine reziduuri, în special plastic, nereciclate corespunzător.
Sursa foto: Global Village Space
Problema e că doar 8% dintre reziduri se reciclează, cam 12% se tratează și restul de 80% de îngroapă! Prima urgență e chiar asta, transformarea reziduurilor în resurse, pentru că mai mult de jumătate sunt reziduuri organice provenite de la hoteluri, restaurante și locuințe, care se pot transforma în 2 luni în pământ fertil (compost), 150 de kg dintr-o tonă de deșeu organic, foarte necesar pe insulele vulcanice, abrupte și amenințate de eroziunea solului”.
Mediul, sufocat de 900.000 de mașini
Foto:Tenerife Weekly
„La bunicii mei de lângă Dej, mâncam mămăligă cu brânză de bivoliță”
O mică „ședință” de redacție (a long time ago 🙂) de la Monitorul de Cluj, alături de Adina Urcan și Ciprian Rus (foto stânga). Foto: Arhiva personală
Emanuel Ciocu, despre el. În loc de CV
Sigur că vă veți întreba cine este acest clujean care s-a înhămat la un proiect atât de ambițios. Îl lăsăm pe el să vă spună cine e: „Sunt, cum s-ar zice, scriitornic. Am scris pentru presă, pentru teatru și televiziune, pentru literatură, pentru publicitate (copywriter), pentru ceilalți – consultanță în comunicare: www.emanuel.ciocu.com.
2003. Viitorul primar, respectiv premier, Emil Boc, a fost prezent la lansarea cărții lui Emanuel Ciocu, „Victorii”. Foto: Arhiva personală
Am lucrat la Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei, Cotidianul. Ultimul proiect media pentru care am lucrat a fost <Rom bogat, rom sărac>, la care eram redactor șef și care n-a mai ieșit niciodată. În Spania, Tenerife, am ajuns într-o vacanță lungă în august 2013 și n-am mai plecat niciodată. Am rămas pentru noi, în special pentru copil, care atunci avea 3 ani, dar și pentru pentru natura și oamenii de aici”.