SPECIAL. Suntem peste tot! Un clujean a înființat o asociație care își propune să asigure viitorul alimentar al Canarelor

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     4674 Vizualizări.  

Un fost jurnalist clujean, care de mai bine de opt ani trăiește în Tenerife, Spania, și-a înființat o mică asociație, dar care are un mare plan: proiectarea viitorului în arhipelagul Canare. Ar urma să genereze resurse pentru alimentație și alimentație adaptată la resurse. Din asociație mai fac parte agricultori, apicultori, bucătari, nutriționiști, brutari și avocați. 

„Ambiția noastră e să producem pământ și apă, produse agricole noi sau să le regândim pe cele vechi în așa fel încât să asigurăm siguranța alimentară a arhipelagului”, explică Emanuel Ciocu.

Foto: Arhivă personală via Facebook

Dar cine este clujeanul care a gândit acest plan ambițios. Emanuel Ciocu (45 de ani, foto sus) a lucrat multă vreme la Monitorul de Cluj, apoi la Evenimentul Zilei și Cotidianul. A scris pentru presă, pentru teatru, televiziune și literatură, dar și pentru publicitate. De asemenea, a făcut consultanță în comunicare.

În vara anului 2013, a plecat într-o vacanță în Tenerife, Arhipelagul Canare, cu soția și copilul lor, care atunci avea 3 ani. Și i-a plăcut foarte mult. Alături de soția sa, a lucrat mai bine de șase ani într-un restaurant cu specific vegan. Dacă la început erau doar câteva rețete, în cei șase ani, Emanuel și soția sa au inventat peste 1.000.

Foto: Arhivă personală via Facebook

Cu timpul, Emanuel și-a dat seama că multe din plantele, legumele și fructele care se produc aici nu sunt suficient de bine valorificate. Și fiindcă s-a îndrăgostit iremediabil de locurile și de oamenii de aici, a decis să nu mai plece.

Și-a cumpărat o „finca”, o mică fermă, în care a început să cultive, în afara produselor autohtone, plante aromatice ce-i aduc aminte de casă. Ulterior, cu soția sa, care e nutriționist, a deschis o pizzerie, care, de fapt, „e un mic hub, un loc de întâlnire cu prietenii noștri din asociație”. Acum vrea să pună umărul și să ajute cu acest proiect comunitatea în care trăiește.

Planul care îmbină mai multe pasiuni

Fostul jurnalist clujean și-a expus proiectul pe contul său de Facebook. „Care e marele plan de viitor? Unul care combină pasiunea pentru bucătărie, nutriție, natură, ecologie, agricultură, dar mai ales pentru Canare și pentru oamenii de aici. Așa cum spuneam, în maximum cinci ani, vreau să mă <pensionez> și să lucrez pentru comunitate.

Așa că am fondat de pe acum în plan restrâns, pentru moment, o asociație care are ca scop proiectarea viitorului în Canare, care să genereze resurse pentru alimentație și alimentație adaptată la resurse. Ambiția noastră e să producem pământ și apă, produse agricole noi sau să le regândim pe cele vechi, în așa fel încât să asigurăm siguranța alimentară a arhipelagului.

Mai puține alimente importate, zero reziduri

Lucrăm cu cele două universități, cu autoritățile locale și regionale, cu oamenii de afaceri, agricultori și bucătari pentru a ajunge la <Zero reziduri>, economie circulară, adaptarea de noi culturi agricole subtropicale eficiente economic și exploatarea inteligentă a celor actuale.

De includerea în alimentație a plantelor sălbatice și extinderea utilizării celor cultivate, să generăm viitoarea alimentație aici, adaptată la resurse și necesități. Să importăm mai puține alimente, dar mai ales deșeuri. Știu, e complicat și ambițios.

Dar încercăm să generăm soluții pentru probleme și nu invers. Să transformăm toate reziduurile organice în pământ fertil (compost), să educăm copiii să trăiască în Epoca Plasticului, bucătarii și cei care gătesc acasă să privească cu alți ochi resursele locale etc.

Ideea e că avem planuri de afaceri pentru cei dispuși să investească în proiecte sustenabile în Canare, de la 100.000 la 5.000 000 de euro. Aici suntem, dacă vreți să contribuiți, investiți, criticați”, a transmis, pe contul său de Facebook, Emanuel Ciocu.

Santa Cruz de Tenerife. Foto: Emanuel Ciocu 

Care este planul lui Emanuel Ciocu

Fostul jurnalist clujean a povestit și de „planul său”, explicând nevoia de a genera resurse pentru alimentație în Canare.

„Arhipelagul Canare este reprezentat de 7 insule, 8, cu indulgență,, împărțite în 2 provincii reunite într-o Comunitate Autonomă, parte din Regatul Spaniol, dar cu guvern și parlament locale, fiecare insulă fiind administrată de un Cabildo Insular, adică prefectură.

Caracteristicile fiecărei insule variază, dar în principiu se bucură de o climă subtropicală, care se schimbă chiar în aceeași insulă, de la deșertică până la temperată. Economic, insulele depind foarte (prea) mult de turism și de o agricultură fragmentată de relieful accidentat”, explică Emanuel Ciocu.

80% din reziduri se îngroapă

El mai spune că industriile sunt insignificante și că, de facto, Canarele sunt printre cele mai sărace zone ale Spaniei, cu o mulțime de probleme.

„Populația actuală este undeva la peste 2,5 milioane de locuitori, majoritatea concentrată în cele două insule capitale, Santa Cruz de Tenerife și Las Palmas. Turiștii, undeva la 11 milioane anual în context non-pandemic. Din punct de vedere alimentar, insulele sunt absolut dependente, atât pentru alimentația proprie, dar mai ales a turiștilor, de importuri, majoritatea din Spania.

Asta înseamnă că ne lipsește siguranța alimentară, că avem o alimentație nesustenibilă, nedaptată la condițiile locale, dar și la necesitățile nutriționale reale, pentru că avem cea mai mare rată de obezitate și diabet din Spania. Și că tot ce importăm aduce cu sine reziduuri, în special plastic, nereciclate corespunzător.

Sursa foto: Global Village Space

Problema e că doar 8% dintre reziduri se reciclează, cam 12% se tratează și restul de 80% de îngroapă! Prima urgență e chiar asta, transformarea reziduurilor în resurse, pentru că mai mult de jumătate sunt reziduuri organice provenite de la hoteluri, restaurante și locuințe, care se pot transforma în 2 luni în pământ fertil (compost), 150 de kg dintr-o tonă de deșeu organic, foarte necesar pe insulele vulcanice, abrupte și amenințate de eroziunea solului”.

Mediul, sufocat de 900.000 de mașini

Fostul jurnalist clujean mai spune că arhipelagul are un mare consum de apă în culturi adaptate, insuficient exploatate, neobținându-se o plus valoare, ci care se vând ca materii prime (banane, papaya).
„Problema lor e că sunt culturi adaptate, tropicale, care au nevoie de mai multă căldură și apă decât le pot oferi insulele. Asta înseamnă solarii (17.000 tone reziduri de plastic anual, foarte relativ reciclat, doar în Tenerife) și un consum imens de apă pe niște insule sărace în această resursă. Ca idee, fiecare bananier consumă vara 30 de litri de apă pe zi”, susține Emanuel Ciocu.
Clujeanul consideră că o mare problemă de mediu o reprezintă mașinile. Doar în Tenerife, afirmă el, sunt aproape 900.000 de mașini (31.000 doar de închiriat și al treilea parc de autobuze din Spania, după Madrid și Barcelona) la 900.000 de locuitori. „Cea mai mare densitate din lume. Mai multe mașini decât permise de conducere!”, susține Emanuel Ciocu.
Foto:Tenerife Weekly

„La bunicii mei de lângă Dej, mâncam mămăligă cu brânză de bivoliță”

„Apoi, dar nu în cele din urmă, e alimentația. Un consum exagerat de carne, din import, de cele mai multe ori de proastă calitate, în timp ce resursele locale sunt insuficient exploatate. Și deși pare exagerat de ambițios să speri că poți reproiecta <bucătăria tradițională> locală, nu e neapărat o utopie.
La bunicii mei de lângă Dej, era tradițional să mâncăm mămăligă cu brânză de bivoliță în vacanță, din mălaiul adus cândva din Mexic și din bivolii africani (sau de apă) ajunși în inima Transilvaniei.
Insulele și-au schimbat de multe ori alimentația, cea actuală, nesustenibilă și nesănătoasă, fiind dominantă de puțin timp. Cam astea sunt în mare problemele noastre dar, la care, zicem noi, avem soluții pe termen scurt, mediu și lung”, a mai spus jurnalistul clujean.
O mică „ședință” de redacție (a long time ago 🙂) de la Monitorul de Cluj, alături de Adina Urcan și Ciprian Rus (foto stânga). Foto: Arhiva personală

Emanuel Ciocu, despre el. În loc de CV

Sigur că vă veți întreba cine este acest clujean care s-a înhămat la un proiect atât de ambițios. Îl lăsăm pe el să vă spună cine e: „Sunt, cum s-ar zice, scriitornic. Am scris pentru presă, pentru teatru și televiziune, pentru literatură, pentru publicitate (copywriter), pentru ceilalți – consultanță în comunicare: www.emanuel.ciocu.com.

2003. Viitorul primar, respectiv premier, Emil Boc, a fost prezent la lansarea cărții lui Emanuel Ciocu, „Victorii”. Foto: Arhiva personală

Am lucrat la Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei, Cotidianul. Ultimul proiect media pentru care am lucrat a fost <Rom bogat, rom sărac>, la care eram redactor șef și care n-a mai ieșit niciodată. În Spania, Tenerife, am ajuns într-o vacanță lungă în august 2013 și n-am mai plecat niciodată. Am rămas pentru noi, în special pentru copil, care atunci avea 3 ani, dar și pentru pentru natura și oamenii de aici”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.